zaterdag 27 juni 2015

Klein Curaçao

Woensdagochtend vroeg, kwart voor 7, leverde Ard Arjan af bij Asiento op Brakkeput. Samen met een stuk of 10 anderen ging hij naar Klein Curaçao. Het was een gemengd groepje: mensen van Carmabi, die zijn van het onderzoek in de zee (vooral), mensen van Bonaire die gespecialiseerd zijn in schildpadden en wat daar allemaal bij komt kijken. Deze mensen zijn Amerikanen en zodoende werd er bijna alleen maar Engels gesproken. Vertelde Arjan even zo tussen neus en lippen door, toen hij weer terug was. En dan waren er nog een paar van Uniek Curaçao. Allemaal natuur en milieumensen, dus.
Ze hebben vooral opgeruimd en schoongemaakt, daar op Klein Curaçao. Plastic en andere zooi gezocht. 150 vuilniszakken hebben ze bij elkaar gevuld. Dat komt dus vanuit de zee aanspoelen op het eilandje. Vooral voor dieren in de zee is dit heel gevaarlijk.
Donderdags kwam een heli van Defensie (de Cougar die enet met de Zr Ms Karel Doorman was aangekomen) 2 keer naar hun toe om de vuilniszakken op te halen. Een royaal aanbod van de Kustwacht en Defensie!
https://www.facebook.com/kwcarib/posts/839467592801059?__mref=message_bubble
Ze hadden bedjes gekregen om te gebruiken van de Mermaid. Andere vrijwilligers kwamen eten brengen. Al met al een leuke ervaring, vond Arjan.
En dan is het de bedoeling dat zoiets ook in de vorm van zomerkampen wordt georganiseerd in de toekomst. Volgens Arjan is het prima te doen. Ik heb hem nog nooit zo bruin gezien. 3 dagen in de buitenlucht, inclusief  's nachts... Hij had wel steeds en pet op gehad tegen de zon. Waardoor aan de achterkant precies te zien was waar de pet eindigde: daar was zijn haar behoorlijk lichter gekleurd. Nooit geweten dat dat zo snel gaat.

Helaas hadden ze niet veel schildpadden gezien. En toen de schildpadden eindelijk kwamen, waren de mensen van de turtlewatch net weg, waardoor ze nog niet konden leren hoe de schildpadden getagged moesten worden. Dat is dan voor de volgende keer. Wel hebben ze paaltjes geplaatst zodat exact aan te geven is waar de nesten zich bevinden en voor het verdere onderzoek de sectoren goed zijn gemarkeerd.

Wel heeft Arjan ook genoten van de sterren. Sowieso vindt hij dat geweldig. Thuis staat hij ook elke avond de lucht te bestuderen en vertelt hij ons soms welke sterren en sterrenbeelden er te zien zijn. Hoe mooi is het dan om op je bedje op het strand te liggen, genoeglijk in een slaapzak, om zo naar de lucht te kunnen kijken! Af en toe wakker te worden en te zien dat ze allemaal weer een stuk opgeschoven zijn. Hoewel dat niet goed uitgedrukt is, want het is natuurlijk de aarde die opgeschoven is.
daar sjouwt Arjan...

1 opmerking:

Stijnie zei

Super Arjan, dat je dit mee kon maken!En dat dankzij je creatieve vader! Leuk om het verslag te lezen! Fijne vakantie!