zaterdag 31 augustus 2013

Vlot!!

Vanmiddag Ellen haar feestje gevierd. Een groot succes. Eerst even wat drinken, gezien het tijdstip (één uur beginnen) maar bladerdeeghapjes gemaakt met cocktailworstjes. Hier is het gebruikelijk dat je, als je op een feestje komt, gelijk je cadeautje geeft. Dat dan niet meteen opengemaakt mag worden, want dat moet je na het feestje doen. Ellen kon niet zo lang wachten, die gluurde meteen in de enveloppen en werd meteen heel blij. Ze had aan haar vriendjes en vriendinnetjes doorgegeven dat ze graag geld wilde. Dus dat kreeg ze.
Zegt ze vanavond: "Zie je wel, ik kan heel goed sparen, weet u wat leuk is bij de Top-1-toys?"
Haha, sparen??


Wij waren om kwart voor één bij Piscadera-baai. Daar is een klein strandje, openbaar, en daarnaast zit Sam met zijn koffietent. Sam heeft een poos bij Blue Bay gewerkt, vandaar dat we hem goed kennen. Uiteindelijk is hij een poosje geleden voor zichzelf begonnen. Nu had Ard een leuke combi bedacht. Vlotbouwen op het strand en daarna een frietje eten bij Sam. Iedereen blij.

 
Ard en Arjan gingen gelijk aan de gang om in elk geval het frame goed in elkaar te knutselen. Dat was klaar voordat de kinderen er waren. Konden ze helpen met sjouwen en daarna de tonnen op het frame leggen. Alles goed strak vastmaken... en gaan met die banaan.


Ard had een oude schatkaart gemaakt, verdeeld in vieren. Eerst werd er naar de overkant gevaren. Daarna een heel eind naar links, tot bijna bij het Hilton (voor de bekenden...) Alwaar Arjan zat met het derde deel van de schatkaart. Die is wel in voor zo'n uitdaging...
Dit deel varen was best pittig, ze waren bijna een half uur aan het peddelen. Ellen heeft dan ook de blaren in de handen.
Uiteindelijk met de wind en de stroming mee, weer terug naar het strandje. Met een harde knal tegen de rotsen schoot een ton los. Precies op tijd.

 
En toen op zoek naar het laatste deel van de schatkaart. Thijs was de meest fanatieke. Op het vlot doet hij voor spek en bonen mee, maar als het op schatzoeken aan komt kun je hem er best bij hebben. Met alle vier de stukken bij elkaar viel het nog niet mee om te bepalen waar de schat moest liggen. Die lag er dan ook nog niet, daarmee was Arjan weer op weg: naar de steiger van Pirate Bay. Daar mochten ze heen zwemmen en terug lopen.

 
Alle kinderen deden enthousiast mee. We zeiden vanavond nog tegen elkaar: het was niet te merken dat dit een groepje LOM-kinderen was. Oftewel, een geslaagde middag!
Toen nog lekker friet eten met een frikandel... Waren we mooi om 5 uur klaar ( en de laatste werd om kwart voor 6 opgehaald ).


Thijs had nog een verzoeknummer: dit wilde hij ook voor zijn feestje, duurt nog even gelukkig! Met de delen van de schatkaart onder water, zodat je ze op moet duiken. Ook een echte sleutel. En de schatkist aan de overkant.










wat een leuke middag met elkaar!

Ellen met haar allerbeste vriend Sam



vrijdag 30 augustus 2013

historisch!

Zo waar een historische dag. Want na 20 maanden wachten, kregen we vandaag eindelijk onze grote gasflessen. Het zou ons niet gebeuren dat het weer niet doorging. Aan het eind van de ochtend waren ze er. Toen de flessen aangesloten waren moesten ze nog even ons gasfornuis testen. Een giller, wij koken er al 20 maanden op, kleine gasfles ernaast. Ging ook best, alleen moesten we om de 2 maanden of nog sneller, de gasfles laten vullen.
Wow, wat zijn die flessen mooi 

Vorige week hadden we ineens de nieuwe meters van Aqualectra.
het oude "bouwstroombord", dat ze dan wel gewoon laten hangen

en de nieuwe meters!

Die hiermee bewezen dat ze beter werken dan Curgas! Wat dat betreft heb ik over de hele linie meer vertrouwen in Aqualectra. De rekeningen kloppen altijd. Soms is het wel eens schrikken, maar dat ligt dan niet aan hun. Natuurlijk hebben we wel vaak stroomuitval, dus er is nog wel iets te verbeteren... De administratie klopt als een bus. En dat kunnen ze bij Curgas met geen mogelijkheid zeggen.
Niet verder getreurd. Met 2 volle, grote flessen moeten we het zeker een heel aantal maanden uit kunnen houden.
Thijs heeft, als een kleine Indiaan, een boog en soort van pijl geknutseld

waarmee hij nu ijverig aan het oefenen is. Vanavond schoot hij op zijn kamer op de lego-poppetjes in de vensterbank

Het is momenteel groot feest op Curaçao: CNSJ, Curaçao North Sea Jazz. Hemelsbreed niet zo ver bij ons vandaan, zodat wij gratis mee kunnen genieten. Scheelt zo een paar honderd gulden...

Morgen doen we nog een feestje: Ellen haar verjaardag met de vrienden en vriendinnen. Het wordt mooi weer, dus een flesje zonnebrandcrème mee. Zelfs een bruin velletje kan verbranden.
en dit is een beginnende mangoboom, gewoon een pit in de grond gestopt en goed water geven. Dit is in 2 dagen uit de grond gekomen...

kijk hoe goed de nieuwe bananenbomen het doen! Hoe lang zou het duren voor hier vruchten aan komen?

donderdag 29 augustus 2013

hè hè

Voorlopig zijn we door de info-avonden heen. Het lijkt soms wel een marathon. Maar even goed was het een leuke avond. We zijn nog steeds erg tevreden over de school van Theo en Arjan. Lekker overzichtelijk, we kennen al heel veel leraren, spreken sommige docenten zelfs erg vaak. Er is een goede sfeer.
We gaan er weer voor, dit schooljaar. Ik heb de moeder van een nieuwe vriend van Arjan gesproken. Blijkt ze Ard goed te kennen van de CHE tijd op Bonaire. Heel grappig.

Vanmorgen heb ik eerst even tijd genomen om rustig de dag te beginnen. Theepot, boek, opkomend zonnetje. Heerlijk!
7.00 uur, de zon komt op...

later op de ochtend, zo blauw is de lucht niet vaak!

Daarna ben ik wel actief geworden. Want bij gebrek aan een secretaresse heb ik gisteravond aangeboden om de notulen te doen. En dat heb ik vandaag gelijk maar afgemaakt. Notulen klaar, naar Ard gemaild. Die heeft ze zelfs al weer doorgemaild naar de rest van de kerkenraad. Dat schiet gelijk lekker op. Al ben ik er wel een hele tijd mee bezig geweest. Vooral het voorzichtig formuleren vergde enige geestelijk inspanning.

En dan tussendoor nog de was doen, ons bed verschonen, de slaapkamers enigszins fatsoeneren... Voor je het weet is de ochtend om. De tijd vliegt op zo'n ochtend.
Daarna ben ik maar weer eens naar de Centrum gegaan. Nu met een grote zak rijst met beestjes. Het wordt irritant. Het bonnetje had ik al niet meer. Gelukkig kreeg ik het geld wel terug. "Wilt u een nieuwe zak", vroeg de kassajuffrouw.
Nou nee, dank u wel. De kans lijkt me erg groot dat ook daar weer beestjes inzitten. Voorlopig haal ik zulke dingen wel even bij de Albert Heijn. De verse spullen haal ik dan wel bij de Centrum.


woensdag 28 augustus 2013

hiep, hiep, naar de bieb

Ik heb me voorgenomen om consequenter naar de bieb te gaan. In elk geval met Ellen en Thijs. Dus, vanmiddag was onze eerste keer weer. Na de vakantie, dan.
Voor mezelf had ik 2 boterhammetjes meegenomen. Toen we er waren zei ik tegen Ellen en Thijs dat ze een hapje eten uit mochten kiezen. Ze overlegden eerst wat ze wilden: gelijk, of na het uitzoeken van de boeken. Nadat ze het er over eens geworden waren dat het toch lekkerder was om eerst boeken uit te zoeken verdwenen ze naar boven. De kinderafdeling is boven. Ik had onze oude boeken ingeleverd. Zelf nieuwe uitgezocht, beneden.
Bovengekomen waren Ellen en Thijs nog lang niet klaar. Er waren weer zoveel leuke boeken om in te snuffelen. Uiteindelijk hebben ze allebei een paar leuke boeken uitgezocht en konden we beneden alles in de computer laten zetten. Vroeger zei je: afstempelen, maar dat is natuurlijk antiek...
Bij de "eet-balie" dachten de kids een hele maaltijd te kunnen bestellen, maar dat was mijn bedoeling nu ook weer niet. Gelukkig hadden ze ook pastechi's. Met kaas en met ham-kaas. Allebei één en daarna zijn we gezellig met z'n drieën aan een tafeltje gaan zitten. Nieuwe boeken erbij, heerlijk. Lezen is gelijk weer een stuk leuker! Op naar AVI 9, voor allebei.
nog even lekker in bed lezen...

even een filmpje zoeken bij het boek...

Vanavond hadden we een gemeentevergadering. Heel positief. Al is de komende tijd best spannend. We willen graag een eigen dominee, maar het geld is er eigenlijk niet.... Tja, hoe kom je daar uit.
Daarnaast is er een breed verlangen om meer samenhang, meer omzien naar elkaar. En ook meer samen voor God. Hoe gaan we dat vorm geven.
Overigens heb ik nog nooit zoveel positieve gemeentevergaderingen gehad in één jaar.

dinsdag 27 augustus 2013

Thuis

Lekker een dagje thuis. Vanmorgen heel wat wassen weggewerkt en tussendoor wrts bijgewerkt voor Ellen. 2 bladzijden erin gezet en gelijk zelf even geoefend. Want het is toch wel slim om woordjes te leren. Hoe meer je kent, moe meer je kunt praten. En kunt verstaan. Daarbij, het is ook gewoon leuk om te doen.
Vanavond heb ik weer geoefend bij Hellen. Ook dat is leuk, samen met anderen die net beginnen. Ze gaf de tip om radio te luisteren. Papiamentstalige radio dan... gelijk gedaan op de terugweg. Ik herkende meteen het een en ander van vanavond. Dat is dan wel heel grappig.

Vanmiddag heb ik onze gasten weer naar Hato gebracht. Die waren enthousiast over hun vakantie. Goed om te horen.
Nu staat het appartement voorlopig even leeg. Dus wie nog een tijdje ertussenuit moet...

Arjan heeft Ellen geholpen met haar Spaans. Dat gaat mij niet lukken. En ik had het vermoeden dat er fouten in haar schrift stonden. Dat was dus ook zo. Arjan pikt ze er wel uit. Ellen heeft vervolgens net zo lang geoefend met wrts tot ze een 10 had. Eens zien of het donderdag op school ook gaat lukken.

Nu moet ik nog even de bieb-boeken verzamelen. Morgenmiddag ga ik met Ellen en Thijs gelijk tussen de middag naar de bieb. Tijd om ze zelf weer eens boeken uit te laten zoeken. Boterhammetje mee en dan even lekker de tijd nemen om te snuffelen in de bieb. Heerlijk. Genoeg leuke boeken!

maandag 26 augustus 2013

Medeleven...

Vanmorgen een beetje een kater opgelopen. Had ik eindelijk de stoute schoenen aangetrokken: vakantiedagen aanvragen bij het hoofd. Bij dit onderwerp krijg ik al telkens het gevoel dat ik om iets onbetamelijks vraag. Terwijl je toch zou denken dat die dagen, die je volgens je contract krijgt, ergens op mag nemen.
Dan doe ik nog niet eens moeilijk: ergens in november-december, als het kan. Maar zelfs als het kan, dat wil zeggen: als er verder helemaal niemand vakantie heeft, mag ik geen dagen opnemen. Ik sloeg bijna steil achterover.
Nee, in het Advent hebben ze een bepaling in een boekje gezet dat je het eerste jaar in dienst geen vakantiedagen op mag nemen.
Je zou bijna denken dat ik onmisbaar ben...
Ik kreeg overigens wel op het hart gedrukt dat ik voor na april dagen aan mag vragen en dat ik dat dan wel op tijd moet doen. Grrr.
Denk dat ik maar eens 3 weken in de zomervakantie aan ga vragen, woensdag, anders vis ik natuurlijk weer achter het net.
Eerst dan naar HR bellen, want als ik 11 dagen per jaar heb. Dit jaar niets op neem. En in 2014 nieuwe dagen krijg.... betekent dat dan dat ik in 2014 in totaal 16 of 17 dagen heb te gaan? Ha, in dat geval weet ik nog wel een paar weken te boeken!
Maar goed, beetje kater dus. Beetje boel wel. Misschien dat er nog wel iets te regelen valt. Want voor noodgevallen maken ze wel een uitzondering. Nu kan ik de operatie van mijn moeder een tikkeltje aandikken. Nog maar eens even een nachtje over slapen.
Zie je, het onderwijs is toch zo gek nog niet, lekker veel vakantiedagen en altijd tegelijk met je kinderen. Alleen moet je dan weer niet in het management gaan zitten, want dat schiet niet op.

Voor de rest gaat het goed. Thijs en vriend Kiet hebben weer heerlijk gespeeld. We waren erg laat thuis (eerst overgewerkt, toen de kinderen bij Ard van kantoor gehaald, toen getankt, toen boodschappen gedaan...) Allemaal noodzakelijk. Thuis lekker een tosti gegeten. Inmiddels zaten de jongens al in de Lego. Het leek erop of er een lego-bom ontploft was. Ondertussen hoor je ze voortdurend met elkaar overleggen en keuvelen. Wat een heerlijk stel is dat toch.
Later hebben ze nog huiswerk gemaakt. Met een beetje hulp. Eigenlijk is de middag dan ook zo om.
Om 4 uur begin ik met macaroni maken, om half 5 zitten ze met een bordje voor zich een filmpje van Lucky Luke te kijken en om 5 uur moeten we dan al weer richting judo.

Ellen probeert er steeds een beetje tussendoor te komen. Die had weer een serie sommen te maken. Nu trap ik er niet meer zo in om haar bij elke som te helpen. Even uitleggen, dan zelf proberen. Rekenen is niet haar favoriet, al gaat het best aardig. Zelfs breuken doet ze nu. Alleen de logica ontgaat haar soms.

Theo en Arjan zijn ook steeds meer aan hun huiswerk bezig. De boeken van Nederlands hebben ze allebei ongeveer uit. Toch fijn als je van lezen houdt!
Nu zal ik voor hen de brieven tekenen dat ze toestemming van ons krijgen om te zwemmen op de baaidag die ze van school organiseren. Volgende week vrijdag met de hele school naar de baai! Je zal zo een verplichte schooldag hebben... uniform hoeven ze niet aan.

Medeleven?? O ja, had ik een post op Facebook gedaan. Kreeg gelijk een hele serie reacties. Wat dan weer erg leuk is. En waar ook best goeie tips bij zijn. Dus, bedankt voor het medeleven :)

zondag 25 augustus 2013

... niet staat in de kring der spotters....

Vandaag samengevat in drie punten: 1. hebben we ons 'geestelijk voer' gekregen van Afinus de Vries in twee mooie diensten, 2. zijn we 'lichamelijk gevoed' door Herman en Anja en 3. stonden we op de porch van hun huis op Grote Berg in de 'kring der spotters.....'

Vandaag stond Ps 133 centraal en de kids hebben
laten zien dat het inderdaad heel lieflijk en goed kan zijn als broertjes en zusjes 'samenwonen' in eensgezindheid, samen spelletjes gedaan, de honden geknuffeld en het huis verkend...
Af en toe ging het er niet helemaal broederlijk aan toe, maar de meeste tijd was het echt gezellig samen spelen en delen! In de kerk viel de stroom weer deels weg maar dankzij de ervaring die we nu hebben opgebouwd, was in notime een noodoplossing gebouwd en konden we verder met de dienst. Na de dienst en koffie zijn we naar Herman en Anja gereden om daar nog feest te vieren.

Ard (ik dus...) had het fototoestel mee,een dagje op de porch bij de Boertjes is een spottersparadijs... al het landend verkeer van Hato komt vlak over het huis en is een dankbare prooi voor de lens... Ik heb me wel vermaakt dus!











 

Maar we hebben ook gezellig bijgekletst en de zondag in alle rust en gemoedelijkheid doorgebracht. Zo'n dag is dan ook zo weer voorbij en voor je het weet rij je weer richting de Arowakenweg voor de middag-leerdienst. We hebben weer verder de puntjes op de I gezet in het gesprek met elkaar over de themapsalm en daar zal vast wel meer over volgen deze week... maandag weer kerkenraad en woensdag gemeentegesprek over de toekomst, richting en visie van de gemeente. 





Vanavond is er nog een groot gospelconcert op het Brionplein, een gratis gêste van de organisatie van het Curacao NorthSea Jazz festival. Israel Houghton komt optreden, toch wel een gospel-grootheid. Ik denk dat ik zijn vliegtuig vanmiddag nog heb gespot. Deze jongens worden met privéjets ingevlogen deze dagen. Net als as donderdag Toto, Prince en andere 'muziekgrootheden' hier aan zullen komen. Ik ga er vanuit dat Israel Houghton vanavond toch vooral naar boven zal wijzen en op deze zondag de echte grootheid centraal zal zetten..... Vorig jaar hebben we een concert gehad van Kirk Franklin.... dat was super.... het zal me benieuwen hoe we vanavond thuis komen!



Toetje van de dag: de nieuwe NH90 helikopter komt overvliegen, hij staat aan boord van het nieuwe stationsschip, de zm ms Amsterdam die morgen aan zal komen met saluutschoten en ceremonieel. De heli is vast het laatste stukje vooruitgevlogen en draaide nog even bij ondergaande zon een rondje om Blue Bay. 


zaterdag 24 augustus 2013

vriendjes en vriendinnetjes

Ellen had geregeld dat ze bij haar vriendinnetje mocht spelen, vandaag. Eerst wel naar de Zeeverkenners. Daar heeft ze aan de surfplank haar buik geschaafd. O,o. Maar de leiding heeft er jodium opgesmeerd en toen ging het wel weer. Tegen half 1 had ik haar bij Zita afgeleverd. Die hebben zich weer heerlijk vermaakt.
Thijs had afgesproken met een ander jongetje dat ook hier op Blue Bay woont. Ze speelden wel vaker met elkaar bij de baai. Voor vandaag wilden ze samen spelen. Af en toe kwamen ze even aanwaaien, voor de rest zijn ze bij de baai geweest, bij dat jongetje thuis, hebben ze gegolfd... Die Thijs, een echte makamba!

De grote jongens hebben vanmorgen geholpen om te huishouden. Niet dat ze stonden te juichen, maar eigenlijk zijn ze best handig. Als je maar precies vertelt wat ze moeten doen. Verder lag er ook nog schoolwerk te wachten. Ik snap niet dat ze dat niet vrijdags doen...

Arjan had wel een leuke opdracht voor Techniek: een realistische tekening maken van een huis, van de indeling dan. Is best leuk geworden! Zulke opdrachten liggen hem beter dan die hij vorig jaar kreeg.

Ard had vanmiddag nog een vergadering van de veiligheidscommissie van Blue Bay. Voor de controle van de bewoners op het reilen en zeilen van de security. Zo lang we onze kinderen met een gerust hart over het park kunnen laten zwerven is het best veilig...
En ik heb vanmiddag mijn mailbox opgeschoond. Goed gevoel!