zondag 30 september 2012

nieuws

Soms gaat het nieuws sneller dan je het op kunt schrijven. In elk geval staan we wel in de belangstelling in Nederland. We hebben hier ook alles van NOS gezien en beluisterd. Ik denk dat we in geen jaren zo'n lang item zijn geweest bij het NOS-journaal.
We hebben vanmorgen in de kerk gebeden voor ons eiland, de nieuwe MP Betrian en zijn regering. Tot nog toe zijn er geen ongeregeldheden gemeld. Iets om voor te danken. Eerlijk gezegd hadden we verwacht dat het met meer rellen en geweld zou gaan. Zo zie je maar dat er echt nog wel wonderen gebeuren. Het is alleen een beetje onrustig gebleven bij Forti, de regeringsgebouwen. Inmiddels is Schotte te voet vertrokken van Punda naar Saliña. Best een wandelingetje, zeker als je bedenkt dat hij normaal gesproken met een grote SUV rijdt met sirenes en bewaking! Hoe zielig kun je jezelf vinden...

Wij hadden vanmorgen een mooie kerkdienst. Op de beamer lego-plaatjes van The Brick Testament, ter ondersteuning bij de preek. Er kwam veel commentaar op, mensen vonden dat leuk. En ook de preek sprak aan: over Jethro die Mozes het advies gaf om niet alles zelf te doen, maar capabele mannen uit het volk erbij te betrekken.
Na de dienst en het koffiedrinken in de kerk, gingen Timo en Heidy met ons mee. Zij hadden gister Ard gesproken op het strand en van het één kwam het ander. Zo zaten ze dus bij ons in de kerk. En hebben we ze uitgenodigd om met ons mee te gaan. Heel gezellig. Hoe leuk kan het zijn om mensen te ontmoeten waarmee je al een belangrijk punt gemeen hebt: het geloof in Jezus Christus.



Thijs stortte in de kerk helemaal in: koorts. Ik had het nog eerder door dan hijzelf. Dus toen we thuiskwamen heb ik hem met een paracetamol in bed gelegd. Ventilator aan, gordijn dicht. Hij sliep zomaar. Daarna was hij nog steeds niet fit. Daarom zijn Thijs en ik ook niet mee geweest naar het feest van tante Erna. Erg jammer, maar het ging echt niet.
Het was een leuk feest, vertelden Ard en de kinderen. Ze hebben gezongen en gebeden en lekkere hapjes gegeten.




Nu in afwachting van morgen. We hebben er goede hoop op dat de rust weerkeert hier op Curaçao. Dat alle commotie inzakt. En dat we langzamerhand uit het diepe dal kunnen opklimmen.

zaterdag 29 september 2012

over en sluiten?!


Vandaag een wat andere blog en van de hand van Ard, Mariette heeft andere bezigheden en het schrijven van de blog is een goed alternatief voor een wat meer risky vorm van verslaggeven'die ik liever zou doen, vanuit het regeringscentrum foto's maken. Aan het einde van de dag werd bekend dat we een interim-regering hebben. Min Pres. Betrian mag nu het land leiden en onze zegen heeft hij. Morgen zullen we in de kerk ook eerst een zegen vragen voor ons land en regering… de beste plek om dat te doen en het beste wat we nu kunnen doen. Vanavond hebben we besloten dat we niet naar de stad gaan, hoe graag Ard en Theo ook willen, het is nu niet meer vertrouwd. Overigens, we zitten thuis veilig en beschermd hoor,maar we gaan de problemen niet opzoeken. Schotte cs weigeren plaats te maken en hebben zich letterlijk verschanst in de ambtswoning. De situatie is bizar, corruptie en onbetrouwbaarheid ten top.

In dat krachtenveld is het voorzichtig manouvreren, een kat in het nauw maakt rare sprongen en dat hebben we de afgelopen weken te vaak meegemaakt. De laatste weken zijn we regelmatig live aanwezig geweest bij bijzondere momenten, toen werden we al regelmatig intimiderend benaderd, nu dus maar even vanachter de pc de ontwikkelingen volgen. Op het plein bij de gouverneur is een journalist aanwezig die een livestream verzorgt, zo kunnen we er toch bij zijn. Nooit geweten dat politiek zo spannend kan zijn, maar we hebben op Curacao meer enerverende zaken meegemaakt. Ze zeggen wel eens dat tropenjaren dubbel tellen, volgens mij komt dat gewoon omdat er hier twee keer zo veel gebeurt als in Nl en dat bij 32 graden…

 Even een greep uit de activiteiten van vandaag, gewoon een zaterdag:

-          Ellen heeft meegedaan met de 5-kamp, eerste dag marsdag… Ellen heeft het prima gedaan, maar een groep van de Albert Schweitzer is verdwaald en uiteindelijk met politie en kustwachthelikopter opgespoord, erg dorstig maar ongedeerd weer gevonden.

-          De bazar rond de kerk was gezellig en heeft veel opgebracht, we hebben er heerlijk gegeten (BBQ) geserveerd door de Jongerenwacht icm de Antilliaanse gemeente.

-          Mariette en de jongste kids hebben de verjaardag van Lukas gevierd, het was gezellig en echt feest, maar Thijs heeft zich vooral uitgeleefd in de bomen (heeft echt alles beklommen….) en was trots op zijn 100% score… gelukkig hebben wij niet zoveel bomen op ons erf staan. Laten we hopen dat hij het dak niet als alternatief gaat zien

-          Mariette werkt de hele avond al aan de ppt voor de dienst van morgen, Ard leest/leidt de dienst en dan denk je dat je alles kort en goed af kan stemmen, maar als je om 1700 hoort dat de liturgie verbouwd is (nee, niet door Ard…) dan ben je ‘minder blij’ . Ik (Ard) heb gelukkig een preek die past bij de huidige situatie, maar ben wel benieuwd hoe dat morgen valt. In de gemeente is gelukkig best veel politiek bewustzijn en gezond verstand.

Even live tussendoor een update vanaf het plein:
dit was op Hato (2 jr geleden) toen Schotte meereisde
naar Nl, toen keek hij al niet erg gelukkig...
 

De voormalig MP Schotte stuurt nu zijn minister (El Hakim) met bewezen banden met Libanese terreurbewegingen naar buiten om zielig te klagen dat we vandaag veel hebben verloren, de eenheid, de democratie enz enz terwijl hij zichzelf verschanst in zijn ambtswoning en weigert zich te laten zien of plaats te maken. Hoe gek kan het gaan in een jonge democratie waar politieke pubers de dienst uit maken. Aansluitend roept de politie nu op om het plein te verlaten, de MFK aanhang weigert, zoals verwacht. De andere minsters sluiten zich nu ook op bij Gerrit S. in zijn ambtswoning. Rintintin (verstoppertje) voor ‘volwassenen’.

Goed, verder met deze dag;

De ppt is bijna af, de jongens hebben de nodige tijd besteed aan de toetsen van volgende week en de week zit er bijna op. Voor de kenners van Curacao: de weg naar Bullenbaai ligt er bijna helemaal uit, maar er wordt hard gewerkt om die helemaal aan te pakken en er een mooie brede asfaltweg van te maken tot aan de aansluiting op de weg naar Willibrordus! Een tweede ontsluitingsweg dus voor bandabao en voor ons een veel kortere route naar de westkant van het eiland (Christoffel, playa Forti, Knip, Lagun enz! dat wordt super als het klaar is, maar eerst de weg naar Hato 4-baans (half december hopelijk klaar). Ard sprak vandaag mensen aan de baai die nadat hij zijn kaartje gegeven had, later via de sms vroegen waar ze morgen een kerkdienst bij konden wonen…. welkom in de IR morgenochtend!

Zo, we gaan afsluiten, morgen weer vroeg dag, 8.30 uur scherp aanvang dienst en dan moeten we allemaal fris op onze post staan.

Update: op Forti staat de politie in een kring te overleggen over de strategie (voor ontruiming denk ik) en is het verder nu even doodstil… de eerste sympatisant wordt nu (onwel geworden) per ambulance afgevoerd. het begin van de live-versie van de 10 kleine negertjes van Agatha Christie? beheerst en met tact verzoekt de politie nu de mensen te gaan, respect voor dit optreden van de politie, contact maken, deescaleren maar gaat het helpen? De boodschap is duidelijk: iedereen vertrekken en dan een gesprek tussen de verschanste ex-ministers en de nieuwe ploeg.... Constantia steekt opruiend even haar hoofd om de hoek, maar meer kan je ook niet van deze dame verwachten.... man o man, dit is wel spannend hoor! patstelling tussen politie en mfk-aanhangers

 
wordt vervolgd!
 


Vervolg 22.16 uur: op ex-minister Cooper na hebben de oud-ministers zich opgesloten in de werkkamers van Schotte en Jamaloodin laat (volgens eigen zeggen) zijn helikopters zo komen met bedden, eten en kleding. Men is van plan in de verschansing te blijven tot na de verkiezingen... nee, dit is geen slechte soap maar real life politiek op Curacao 

vrijdag 28 september 2012

en vrijdag...

Het viel niet mee om vandaag een beetje productief bezig te zijn. Mijn hoofd was nog in Zeewolde... Dan merk je wel weer hoe zo'n bericht erin hakt. Het heeft tijd nodig om te zinken. Theo heeft een briefje geschreven voor Marc zijn ouders en ik ook. Het duurt wel even voordat het op de plaats van bestemming is. Maar wij kregen na het overlijden van Femke ook nog wel 4 weken post.
Vanmorgen heb ik wat zaadjes gezaaid, het was heel makkelijk. Net alles in kannen en kruiken, valt me het hele ding uit mijn handen. 't Was plastic, maar overal grond. Kon ik gaan stofzuigen. Gelukkig had Wim op de valreep nog naar de oude stofzuiger gekeken. Kijken alleen was al genoeg: hij doet het weer. En goed ook! Dus alles is netjes. Nu maar hopen dat die zaadjes niet te erg geschud zijn en dat ze nog opkomen. 3 weken wachten, stond erop.
Theo en Arjan waren al halverwege de morgen klaar met hun toetsen. Ze wilden graag meerijden met mij. Ellen had een feestje van haar beste vriendin, dus die hoefde ik niet op te halen. De jongens hebben na de toetsen gezellig met Mathilde en haar vriendin bij de McDonalds (tegenover school!!) een big Mac gegeten. Dat moeten we maar niet alle dagen hebben...
Ik had vanmorgen ook nog de helft van Arjan zijn woordjes in wrts gezet. Het is een hele klus, maar eigenlijk wel leuk om te doen. Hij is vanmiddag al flink aan het leren gegaan. En vanavond ook nog. Vanmiddag heb ik de andere woordjes gedaan. In totaal zo'n 300. Arjan snapt nu ook wel dat hij daar beter iets eerder mee kan beginnen.
Vanavond heb ik Theo naar judo gebracht. Daar kon ik de presentatie voor zondag maken. Die is nu bijna af. Nog even met Ard de dia's bij langs. Ard leest een preek, ik doe de beamer. Wel handig. Behalve dan dat ik moest wachten op de muziekgroep. Die mensen bekijken donderdagsavonds of ze de liederen wel kunnen spelen. Zo niet, dan bedenken ze andere liederen... Zou toch fijn zijn als dat nog eens anders kan.

Morgen moeten we vroeg op: Ellen moet om kwart voor 8 op school zijn. Ze hebben een vijfkamp, met andere scholen. Ik ben benieuwd hoe ze het ervan af brengt. Mag wel paracetamol meegeven...

donderdag 27 september 2012

dinsdag, woensdag, donderdag...


Woensdag 26 september
Gister hadden we ineens weer geen internet. Helaas. Dus we moesten ons zonder computer vermaken. Dat lukt dan ook best wel. Thijs en Ellen zijn enthousiast met Lego aan de gang gegaan. Ik heb eindelijk geleerd… Niet een hele map met voorbeelden tegelijk over de vloer, dan beginnen ze aan 10 dingen en maken niks af. Allebei een boekje en zie maar dat het in elkaar komt. Dat lukte best goed. Al vraag ik mij af wie het meeste gemaakt heeft. Ik vermoed Thijs. Toch waren ze samen heel leuk bezig. Heerlijk dus, zo’n dagje. Alleen een beetje irritant dat je geen verhaal kwijt kunt (behalve dan in Word…) en ik had een skype-afspraak. Dat ging ook niet lukken. Probeerde ik een sms te sturen, kwam niet aan. Ik denk dat ik een oud nummer heb. Marlies, we maken een nieuwe afspraak!
Ard bracht gisteravond Theo naar judo. Kwamen ze langs het partijgebouw (stel je er niet te veel van voor) van PS. Zeg maar: onze PVV… Er stonden heel veel auto’s. Ze kregen allemaal PS-vlaggetjes. Waarschijnlijk heeft hun leider er een vlammend betoog gehouden. Hem een beetje kennende vanuit de media zal dat ongetwijfeld met de nodige scheldwoorden en dreigementen gepaard zijn gegaan. Hij heeft in de krant al gezegd dat hij de gouverneur ‘op straat wel zal tegenkomen’. Het punt is dat de formateur mensen heeft gevonden die in het interim-kabinet zullen gaan. Ze worden nu gescreend. Heel belangrijk, dat is 2 jaar geleden niet gebeurd en daar hebben we met elkaar de wrange vruchten van geproefd. Vrijdag of begin volgende week zullen ze beëdigd worden. Nu heeft ook mp Schotte al gezegd dat hij niet zal opstappen. Deze confrontatie zat er al bijna 2 maanden aan te komen. De komende dagen zullen we de radio nauwlettend in de gaten houden. Als je dan ook geen internet hebt is het helemaal vervelend!
We spoelen inmiddels de regentijd in. Het is nu half 10 in de ochtend. We hebben net een enorme bui gehad. Regen , maar vooral onweer. De stoppen zijn gesprongen. Het knalde hier achter elkaar door. Blijkbaar is het vlakbij ook ingeslagen. Bij die flitsen gaan er ook allerlei alarmen van auto’s af. Je ziet de flits en gelijk hoor je dan alarmen gaan. Ik hoorde ook de stoppen omspringen. De bui drijft nu af. Al zie ik in de verte al weer donkergrijze wolken aankomen. Even een streepje zonlicht tussendoor. Ik houd nog maar even de stekkers eruit, althans van de computers. De koelkast zal ik zo eens even checken…. Die kunnen we niet missen. Het koelt er wel van af! Als dan de zon weer gaat schijnen dan kan het ineens weer heel benauwd zijn. Maar zo te zien hebben we voorlopig nog niet echt zonneschijn. De eerste plassen verschijnen in de lege rooi.
Dan ga ik toch zometeen maar eens naar de Marnix school. Vroeger zat Ard daarop… Wel grappig, nog hetzelfde gebouw. Met een heel mooie, grote bieb. Eens even de kunst afkijken!
1 uur in de middag
Bij de Marnix geweest. Wow, dat ziet er mooi uit! Voordat wij het zo voor elkaar hebben op de Dividivi…
Nu zitten we even bij Zuikertuintje. We moesten een cadeautje kopen voor Ellen haar vriendinnetje. En voor Theo een A3-vel om een presentatie op te maken. Gelijk heb ik een grafische rekenmachine gekocht voor Theo. Hadden ze ook bij de Bruna. Wel een rib uit m’n lijf. Maar zo heeft hij deze tenminste voor de toetsweek. Met één ijsje voor Thijs en Ellen samen zijn we bij Bella Italia gaan zitten. Doet het internet het daar ook niet! Balen. Misschien komt het nu wel door de onweersbuien die over zijn getrokken. Het is behoorlijk tekeer gegaan, vertelden de kinderen ook. In Emmastad is de bliksem ingeslagen, zei Ellen, ze hadden de rook gezien vanuit hun klas.
Nu willen Ellen en Thijs nog even bij de Top-1-toys kijken. Dan gaan we weer op huis aan.
10 uur in de avond
Nog steeds geen internet. Ard heeft al zijn best gedaan om UTS te bereiken. Elke keer in de wacht gezet, waarna na een tijdje de verbinding werd verbroken. Uiteindelijk, na 2 uur bellen, vanavond had hij een meneer aan de telefoon (inmiddels mijn telefoon, want Ard had zelf zijn beltegoed al op) die beloofde dat hij het kon verhelpen. Daarvoor moest hij de mail gebruiken. Uiterlijk morgenochtend, misschien vanavond nog. Nou, vanavond gaat het niet meer worden. Dat snap ik nu wel. Dus zal het morgenochtend worden. Als we geluk hebben.
Ard is vanavond naar SSC geweest. Vanwege het gratis onderwijs, waar niemand gelukkig van wordt, moeten we ons laten registreren. Eerst een hele zoektocht door huis naar de paspoorten van de jongens. Waren meegeweest naar Miami, dus konden nooit ver weg zijn. Wat kun je toch lang lopen zoeken naar dingen die je niet teruglegt op de plek waar ze normaal gesproken zouden moeten liggen! Ze zijn weer boven water. Het is gelukt.
De politieke spanning stijgt. Want Schotte en co hebben beloofd dat ze niet hun kantoor verlaten. Het is allemaal de schuld van Nederland en de gouverneur. Zoals gewoonlijk. Laten ze ons maar met geweld eruit halen, is er gezegd. En dan? Wat moet je met het hele zootje als ze dan verwijderd zijn? Gelijk de cel in?? Scheelt misschien straks weer zoeken… Je mag hopen dat de gouverneur en de Staten en de nieuwe ministers hier al over na hebben gedacht. Het wordt hoe dan ook een confrontatie.
Na de hevige buien van vanochtend, scheen dus vanmiddag gewoon weer lekker de zon. M’n wasje is toch nog droog geworden. De gewone dingen kan ik wel aan het rekje hangen, maar lakens is iets lastiger. Vanavond begonnen de kikkers ook gelijk weer te kwaken. Een heel apart geluid, dat we lang niet hebben gehoord. Pas nu na de regen weer. Ze kwaken, denk ik, in het Papiamentu. Het is in elk geval geen kikker-nederlands.

Donderdag 27 september
Vanmorgen bij de Dividivi gebiebt. Het was weer gezellig. We hebben samen (Tamara en ik) gebrainstormd over hoe we alles voor ons zien. Nu nog met meester Wendell overleggen. Het wordt vast heel leuk. Maar alles kan niet in één keer. Jammer genoeg lag ook op de Dividivi nog steeds het internet eruit. (Alhoewel ik achteraf blij ben dat ik niet op internet kon…) Ik heb nog wel een hele rij boeken ingevoerd in Word. Ik heb ook al een opzetje gemaakt om de kasten schoon te maken. Als we alle weken wat doen, dan blijft het netjes.
Met Ellen en Thijs ben ik toen naar Otrobanda gereden. Thijs moest weer naar de oefentherapeut. Hij doet heel goed zijn best. Heeft laten zien hoe goed hij kan touwtje-springen! Dat moeten we nu ook thuis oefenen. Gelukkig heeft Ellen een springtouw. We waren wat eerder aan de beurt, dus waren we ook op tijd klaar. Daarna konden we Theo en Arjan meenemen, die kwamen er net aanlopen! Een mazzeltje voor ons allemaal.
Thuisgekomen deed het internet het inderdaad weer. Dus gauw even kijken op de mail enzo. Ik schrok zo toen ik daar las dat een oud-klasgenoot van Theo plotseling is overleden. Zomaar, als ik het goed begrepen heb door een hartstilstand. Nog maar 16 jaar! Ongelooflijk. Ze hebben altijd bij elkaar in de klas gezeten, basisschool, VMBO… Heel de tijd ben ik er mee bezig geweest in mijn hoofd. Graag was ik ook vanavond naar de kerk gegaan. Nu zijn we in gedachten in Zeewolde. We zijn er allemaal ondersteboven van. Wat een heftig jaar in de kerk, daar!

maandag 24 september 2012

Hoera!

De gouverneur heeft (eindelijk) besloten dat er een interim-kabinet gaat komen. Er is iemand (met kennis van zaken) gevraagd om formateur te worden.

Meerderheid
Op basis van de uitkomst van de gesprekken en de daarbij aan hem uitgebrachte adviezen, heeft de gouverneur Dito Mendes de Gouveia verzocht na te gaan welke mogelijkheden er bestaan een kabinet te vormen dat kan rekenen op een meerderheid in de Staten. De nadruk ligt hierbij op het doen terugkeren van bestuurlijke rust op Curaçao en in de relatie van Curaçao met de overige landen van het Koninkrijk.
Maatregelen
Daarnaast moet de formateur rekening houden met het voorbereiden van de Statenverkiezingen op 19 oktober, het initiëren van maatregelen die leiden tot een herstel van het democratisch bestel en het financieel en economisch vertrouwen in Curaçao. Ook moet Mendes de Gouveia de maatregelen, die een ordentelijk verloop van het proces van ‘screening’ van kandidaat-bewindspersonen na de verkiezingen verzekeren, voorbereiden. Mendes de Gouveia is verzocht uiterlijk vrijdag aan de gouverneur verslag uit te brengen van zijn bevindingen.
Dit is een artikel van Versgeperst. Een hele stap in de goede richting. Nu zijn er wel allerlei mensen die zeggen: is dit nog nodig voor 4 weken tot de verkiezingen. Maar het is zeker nodig. Nu is het einde oefening voor Schotte en zijn ministers. Dat betekent ook, mochten ze opnieuw verkozen worden..., en die kans zit er nog in...., dat ze in elk geval wel gescreend moeten worden. Laten we hopen dat de VDC, de Veiligheidsdienst, die de screening zal moeten doen, ook voor die tijd in ere hersteld is. Jongens, de bende is hier nog groter dan iedereen in Nederland beseft. Máár: er gloort hoop aan de horizon!
Nu is het natuurlijk spannend hoe het stelletje vrijdag gaat reageren. Die gaan zich niet zonder slag of stoot overgeven. Daarvoor is er te veel gebeurd. Ik stel mij voor dat de Marineboot wel in de haven ligt...
Hiermee is er ook hoop dat de verkiezingen eerlijk gaan verlopen. Want ook daar had ik een hard hoofd in.
Theo vertelde dat hij op school, met geschiedenis, regelmatig gesprekken heeft met de leraar over de politiek. Grappig hoor, om te zien hoe geïnteresseerd hij is. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe die leraar dat ziet. Dat is het leuke natuurlijk ook van opgroeiende pubers: eigen mening vormen, discussiëren. Blijkbaar niet alleen thuis, maar ook op school.
Vanmiddag heb ik eerst Thijs uit school gehaald. Daarna naar Ellen. Toen door naar de AH. Ik had al bedacht dat we dan beter bij de Albert Heijn konden gaan zitten. Die hebben een heel mooie Café-hoek. Zelfs met wifi, maar dat hebben we niet gebruikt. Thijs heeft zijn boekje, dat hij net van de school-bieb had meegekregen, uitgelezen. Ellen heeft haar huiswerk gemaakt. Verkeer, allerlei vragen over een les over luchtverkeer. Het viel me op dat ze wel moeite heeft om de goede antwoorden te formuleren, maar ze dan wel bijna foutloos op papier kan zetten. En dat is in het kader van goede spelling weer erg fijn. Daarna moest ze nog rekenen. De mensen om ons heen zullen wel gedacht hebben..... Thijs heeft een handje geholpen. Beetje dubieus. Hij had zijn boek uit en verveelde zich. Je zal rekenen toch maar leuk vinden!
Na de rekenles was het tijd om te gaan tandenpoetsen en om te kleden. We hebben goed gepoetst. Dacht ik... Handig, een grote wc, we hadden alle ruimte voor ons drieën. Toen we eruit kwamen stond er een mevrouw te wachten. Die lachte: hopi mucha! Ellen keek me aan en zei: veel kinderen. Ha, ze leert al! Ze was verbaasd, we zijn toch maar met 2 kinderen? Ja, maar je zal 2 kinderen en een moeder uit 1 wc zien komen.
De tandarts was er al. Die heeft netjes het gaatje van Thijs gevuld. Daarna mocht hij leren poetsen. Ze doet het zo leuk. Blauw spul op de tanden, overal waar vuil zit is het dan blauw. Toch niet zo goed gepoetst als ik dacht... Dus hij kon nog even flink zijn best doen. Daarna Ellen. Eerst een foto, toen poetsen. Hopelijk hebben ze er van geleerd. Ik wel, in elk geval.

Thijs heb ik vervolgens bij Kiet gebracht. Konden ze nog een poosje spelen en vanavond samen naar judo. Ellen ging naar Target. Waar ze onder leiding van Ard een toren hebben gebouwd van spekjes en spaghetti. Ooit geleerd bij Krusada op Bonaire. De kinderen waren allemaal enthousiast. Zie de foto's.

zondag 23 september 2012

15 kamelen

Vandaag hadden we de familie Bolhuis op visite. Erg gezellig. De kinderen hebben we bijna niet gezien. Die vermaakten zich op allerlei manieren met elkaar. En met de laptops, denk ik.
Wij konden in elk geval in alle rust bijpraten. En er is genoeg om over te babbelen. Kerk, politiek, kinderen, school...




We hadden niet echt iets afgesproken. Maar de meiden B. hadden er vast op gerekend. En omdat we toch verder niks op de planning hadden kon het prima. Dus voelden ze zich wel genoodzaakt om iets lekkers mee te nemen... was dat even een gelukje! Anders hadden we een koekje bij de koffie gehad.
Na de koffie kwam Jopie ook nog langs. Jopie is een oudere man die ook bij ons naar de kerk gaat. Soms nemen wij hem ook wel mee. Jopie gaat binnenkort verhuizen en nu kwam hij een kam bananen brengen, de laatste van de boom in zijn tuin.....  Hij bleef ook gezellig hangen. Zodat we uiteindelijk met z'n twaalven aan de soep gingen!
De kinderen hebben gelijk met elkaar afgesproken dat wij zaterdag na de toetsweek bij hun komen barbecueën. Zwemkleren meenemen...

Ik ga woensdagochtend naar de Marnixschool. Daar doet Norin de bieb, al 9 jaar! Zij heeft alles goed voor elkaar en ik krijg alle bestanden die wij nodig hebben voor de Dividivi. Verder zal ik eens goed kijken hoe zij het ingedeeld hebben en wat voor ons handig is. Ook vertelde Norin mij hoe zij aan zoveel boeken is gekomen. Overal aangeven dat je op zoek bent naar boeken, marktplaats doorzoeken, advertentie in de kranten en meteen erop af als je gebeld wordt. Daarbij in Nederland zoveel mogelijk mensen inschakelen. Dus bij dezen! Ook een handige tip was: bij de bieb in de stad vragen of je boeken voor school mag lenen. Ik weet dat ze dat in Zeewolde ook doen voor de kleuters. Maar ik had niet verwacht dat dat hier ook kan. Zal ik van de week gelijk eens achter aan gaan.
Thijs was gesloopt, vanmiddag. Gisteravond laat naar bed, vanmorgen vroeg wakker, intensief bezoek (haha). Hij zei: mijn hersens zijn zo moe... Dus ik ben vanmiddag met hem thuis gebleven en hij lag om kwart over 6 in bed. Helemaal blij dat hij mocht liggen.
Ik denk dat wij ook maar op tijd naar bed gaan. Misschien dat we nog een regenbuitje over ons heen krijgen, nou ja, over ons dak. Het is gelukkig waterdicht! Het waait behoorlijk. Hier hebben we al een poos geen regen van betekenis gehad. Daarom eten de leguanen ook zoveel van de lekkere, frisse, groene blaadjes.

En die 15 kamelen? Ard vertelde vanmiddag dat hij er uit was met Ben Bolhuis... de bruidsschat is vastgesteld... dat regelen de mannen hier gelukkig!

zaterdag 22 september 2012

Afscheid

Tja, na dat drama in Haren durf je bijna het woord 'feestje' niet meer te noemen. We hebben net het filmpje gezien op NOS. Je snapt werkelijk niet waar ze hun verstand hebben. Waanzinnig. Ik hoop maar dat ze het hele zootje op kunnen pakken. Er zijn in elk geval genoeg duidelijke beelden. Al zal wel niet iedereen er even duidelijk op te zien zijn, maar laat ze dan elkaar maar aangeven.

Wij hadden vandaag echt een feestje. Wim neemt afscheid, na een jaar vrijwilligerswerk. Hij heeft her en der op het eiland flink de handjes laten wapperen! Het dunt erg uit op Veeris....
Ard was al vroeg in de middag naar Caracasbaai gegaan. Met Theo, Arjan en Thijs. Ze hebben eerst bij de zeeverkennerij Ellen opgehaald. Die had macaroni gekookt. Het was erg lekker, zei ze. De pan was ook leeg. Het was moeilijk geweest om het vuur goed aan te krijgen. Misschien moet Arjan nog een keer mee, die is daar goed in.




Toen zijn ze naar Tugboat gegaan. Daar gingen Theo en Arjan weer de touwen op. Ard ging met Thijs en nog een stuk of wat jongelui naar het Hyatt (een hotel) waar ze het water in zijn gegaan om terug te snorkelen naar Tugboat. Maritha (ook van Veeris) heeft ze met de auto erheen gebracht en Ellen reed mee heen en terug. Ze hebben er ruim 2 uur over gedaan om terug te snorkelen. Maar het was wel mooi, zei Ard.





Inmiddels waren er al meer mensen gekomen. Uiteindelijk hebben we lekker met elkaar gebarbecued. Het was reuze gezellig!
Ik heb eerst lekker van mijn rust genoten in onze eigen tuin en mijn eigen hangmat. Pas om half 5 ben ik ook naar die baai gegaan.
Aangezien het niet zo vroeg was dat de kinderen op bed lagen hoop ik dat we ze morgen eruit kunnen krijgen...



vrijdag 21 september 2012

goedgekeurd

De auto. Is goedgekeurd. Een pak van mijn hart.. Alleen hadden ze problemen met de verwerking, dus hebben we het nog niet officieel op papier. Wel een verklaring. Trouwens, de claxon moet ook  nog even gerepareerd worden. Die heeft het nog nooit gedaan sinds ik deze auto heb. Maar nu moet er eerst naar gekeken worden, liefst door iemand die er niet te veel geld voor hoeft te hebben.


Omdat Ard met de auto (van mij!) naar de keuring ging kon ik niet weg. Is niet zo heel erg voor af en toe. Want dan heb je de hele ochtend. En dat is best lang! Het idee dat je niet op tijd staat... Pas om 1 uur bracht Ard Thijs en Ellen. Hij moest zelf gelijk weer door voor een bespreking. Wij hebben lekker tosti's gegeten. Anders eten we altijd een broodje in de auto, dus het is best fijn om af en toe gewoon brood te eten aan tafel, tussen de middag. 's Morgens eten we sowieso met elkaar aan tafel... Maar dan hebben we wel altijd haast. 's Middags is dan relaxter.
Halverwege de middag zijn we naar de bieb gegaan in de stad. Thijs had zijn boekje van de schoolbieb al uit en Ellen had ook geen leuke boeken meer om te lezen. Ze hebben allebei een stapeltje boeken uitgezocht. En ik voor Theo en Arjan. Daarna door naar Yudaboyu (kinderpsychiater) voor Thijs. Juf had formulieren ingevuld. Dat zag er heel anders uit dan van de juf van groep 3. De test gaat wel door, ook omdat er nog wel vragen zijn over zijn intelligentie. Maar ADHD kunnen we nu wel vergeten, dat is het niet. Heel fijn! Misschien gaan ze wel gelijk testen op dyslectie. Zou mooi zijn als dat gelijk onderzocht kan worden. De kinderpsychiater vroeg nog waarom ik dat getest wilde hebben. Tja, voor nu verandert er niet zoveel. Veel oefenen met lezen en kijken hoe het verder gaat. Maar het gaat pas lastig worden voor Thijs als hij naar het vervolgonderwijs gaat. Natuurlijk duurt dat nog heel lang. Waarschijnlijk heeft hij dan wel baat bij meer tijd voor proefwerken e.d.
Vanavond hebben Ellen en Thijs Pippi Langkous zitten kijken. Vrijdagavond, als Theo en Arjan naar judo zijn, is voor hun filmavond. Oeroud, die Pippi-films, maar nog zo leuk. Theo heeft ze ook eindeloos vaak gekeken, vroeger. Daarna hadden we geen video-recorder meer. Maar vorig jaar, een paar maanden voordat we vertrokken hierheen, zag ik de Pippi-films op DVD. Nu zijn ze leuk voor Ellen en Thijs, al vinden ze sommige stukjes wel heel eng.
Daarna was het al niet zo vroeg meer. Ze moesten snel douchen en in bed. Nadat ik Ellen welterusten had gezegd, hoorde ik bij Thijs nog geluid: ja hoor, hij lag te lezen. Wel grappig, het boekje was dan toch leuk.
dit boekje heeft Thijs gelezen... was dus erg grappig

Maar even later hoorde ik nog steeds dat lees-geluid. Toen ik er heen ging, was hij net op de laatste bladzij van het boekje. Kijk, dan gaat het toch wel de goede kant op met lezen. Als hij de smaak maar te pakken heeft!

donderdag 20 september 2012

als eerste

Laat ik met het begin beginnen! Vanmorgen stond er een beeldscherm in de bieb. Ik snapte meteen dat die voor mij was. Nou ja, voor de bieb... Er zou iemand komen om hem aan te sluiten. Ik was bang dat dat ook weer 3 weken zou duren, maar dat was te pessimistisch. Er kwam echt iemand. Die ook nog de goeie snoeren kon vinden. Want ik dacht: zet maar vast op de plek die ik in gedachten heb en doe de snoeren waar ze horen. Dus de computer aan de monitor, internet kabel in de computer. Maar waar is het snoer voor de stroom?? Gelukkig kon de computer-meneer die snoeren zo te voorschijn toveren. Weer een pak van mijn hart. En zowaar: het werkt. Omdat de computer een poosje stil heeft gestaan heeft hij het eerst even druk gehad met updaten. Verder heb ik er nog niks in gezet. Alles wat ik in schema's heb gezet kan ik zo via een stickje overzetten. En dan komt er straks (geduld, geduld....) een systeem zoals op de Albert Schweitzer. Als ik het goed begrepen heb. Dan kan ik daarmee de boeken labelen.
Dat was het mooie computerverhaal.
Verder kregen we een telefoontje vanuit Nederland. Computers zijn niet altijd leuk... een vreemd mailtje van de voorganger van de Papiamentstalige gemeente dat hij overvallen was. Gelukkig was er een complete telefoonwinkel gaan rinkelen. Toen ik na ging vragen bij mensen die het zeker zouden weten bleek dat de beste man gewoon hier op het eiland is (en niet in Spanje, zoals in het mailtje stond) en er niks aan de hand is. Blijkt er waarschijnlijk nog iemand anders gehackt te zijn. Tja, dan kan er veel met internet. Maar dan wel dingen die je niet wilt! Blij toe dat wij zelf niet in het mailbestand zitten.

Vanavond zijn we naar een info avond geweest van PAIS. Een goed verhaal. Nu nog de zetels. Het was in elk geval een leuke avond met veel informatie. Veel vragen uit het publiek. Nog 4 weken te gaan. Volgens de peilingen zou de huidige coalitie weer gaan winnen. Laten we hopen dat die peilingen hoe dan ook niet kloppen. Want in dat geval gaat het eiland eraan. Even kort door de bocht. Je kunt je toch niet echt voorstellen dat er nog zoveel mensen zijn die die leugens geloven? Maar ja, zoals iemand zei: als je niks te verliezen hebt, dan stem je op iemand die je een mooi verhaal vertelt. Gouden bergen...
PAIS is wat dat betreft heel eerlijk: eerst moeten de tekorten weggewerkt worden. Het wordt voorlopig nog niet heel geweldig, hier. Hard werken met elkaar. Dus dat gaan we doen.
Ze hebben tenminste een goede lange-termijn-visie. En dat kunnen de andere partijen niet zeggen...voorzover ik weet.

woensdag 19 september 2012

fanatiek

Aangezien de jongens 's middags niet meer op de laptop mogen had Theo vanmiddag iets anders bedacht. Hij is fanatiek verdergegaan met het snoeien van de takkenbossen achter in de tuin.
Toen Ard thuiskwam zag hij het met welgevallen aan.


Omdat de zon erop scheen is het een beetje een stralende foto geworden, maar goed. Met de zaag zijn ze verder gegaan. De elektrische zaag... Gaat sneller. Krijg je ook meer afval. Daar heeft Arjan dan weer mee geholpen.


Op de voorgrond is de bananenboom te zien. Die produceert ongeveer elke 2 weken een nieuw blad. Waarschijnlijk duurt het nog wel 2 jaar voordat er ook vruchten aanzitten. Nog even geduld...
En dan nog de mooie palm met grote bladeren die steeds meer ruimte krijgt. Ik hoop alleen dat niet alle bladeren gaan hangen als de stammen ervoor weg zijn.


Ik heb nog aan de juf van Thijs gevraagd of hij iets sneller door de sommen mag. Ze werken nu met sommen tot 20 en hij rekent met gemak uit zijn hoofd tot 100, optellen en aftrekken. Helaas, de juf vindt dat hij eerst moet gaan lezen als hij helemaal klaar is met zijn sommen. Omdat het lezen niet zo goed gaat als het rekenen. Dit wordt een kluifje om met de schoolmaatschappelijk werkster op te pakken. Want het lijkt mij persoonlijk niet zo'n goed plan om hem te laten rekenen wat hij al lang kan. En dan als beloning als je klaar bent te laten lezen als je dat toch al niet zo leuk vindt en het niet zo goed gaat... Ten eerste is het verschrikkelijk demotiverend voor het rekenen, waarom zou je je best nog doen. En voor het lezen en spellen is het ook niet bevorderend. Maar misschien zie ik het verkeerd.

Het blijft hier maar steeds mooi weer. Dus warm. Ik klaag niet, hoor. Alleen merk ik wel dat er weinig werk uit mijn handen komt. Vanmorgen had ik weer 2 ramen gewassen, maar ik kukelde bijna van de trap omdat ik zo gammel werd. Blijkbaar vreet het energie. Vanavond, na het eten, heb ik nog gauw die ramen verder schoongemaakt. Toen moest ik wel opschieten, want voor je het weet is het ook donker. Maar als de zon weggaat is het gelijk een stuk aangenamer. En aangezien ik toch een avondmens ben kan ik dan ook beter werken.
Daarom ga ik nu nog maar even een wasje ophangen, dan is dat morgenochtend wel droog. Thijs zijn gymshirt zit erbij en die moet hij morgen aan. Wel handig: Ellen en Thijs hebben allebei op dinsdag en donderdag gym. Makkelijk te onthouden!


dinsdag 18 september 2012

internetbeheer

Het lijkt wel of ik verstand heb van computers, maar dat valt best tegen. Een tijdje geleden was plotsklaps mijn startpagina veranderd. Dat wil zeggen, ineens moest ik eerst 3 keer klikken voordat ik op de startpagina kwam. Zo irritant. Dus dacht ik: eens zien of ik dat kan veranderen. Google Chrome verwijderen, als laatste optie... Oeps, toen was alles weg. Internet Explorer uitproberen, hmm toch maar niet. Alsnog Chrome weer installeren, maar nu niet als standaard browser. En hopla, daar stond alles weer zoals ik het had. Daaruit blijkt wel weer dat ze veel meer van je in de gaten houden dan je denkt. Maar goed, die irritante wachtwoorden ben ik wel kwijt. Eens zien of het zo beter te doen is.

Ard is met Theo naar een lezing van Balkenende. Ik ben benieuwd naar hun verhaal straks.




Op het moment is iedereen die een beetje fatsoenlijk probeert te leven hier op Curaçao ondersteboven van de golf van geweld die gaande is. In de afgelopen nacht is een Chinees echtpaar doodgeschoten. Naar men zegt om een beetje geld. Bizar! De afgelopen dagen was het elke avond minstens 1 keer raak: roofoverval, mishandeling enz.
Vanmiddag stond een oproep op Versgeperst om vanavond om 7 uur een wake te houden tegen zinloos geweld. Witte kleren aan en een kaars mee. Maar verder was er niks meer van te vinden. Tot Ard zag dat een journalist opriep bij de gouverneur een wake te houden om duidelijkheid te krijgen wie de baas is op Curaçao. Het was helemaal niet de bedoeling om iets politieks erbij te pakken. Toen haakten de mensen dus af. Jammer, jammer. Misschien morgen nog een kans?

Theo en Thijs zijn samen naar huis gekomen, vanmiddag. Lachen hoor (doen we dus ook nog wel...). Kleine smurf met grote broer. Toch is het goedkoper voor mij om even door te rijden naar Saliña en de jongens daar op te pikken. Samen waren ze nu 9 gulden kwijt. Dat kost het niet aan benzine, want het is maar een beetje om. Omdat ik toch van de Dividivi kom kan Theo dan meerijden. Die is dinsdags om half 1 vrij en ik ben toch niet voor half 1 bij de Albert Schweitzer. Dus dit feestje gaan we niet elke week doen. Helaas, Thijs...
Arjan ging nog met een groepje naar de bieb. Ze moeten donderdag een presentatie af hebben. Dat is zo'n beetje klaar, nu.

Verder hebben de jongens na het eten nog even wat takken en cactussen naar beneden gehaald. Tja, nu is het weer donker. Nog geen foto's...

maandag 17 september 2012

Verzameling

Als de jongens van judo komen gaan ze het liefst nog even bij het PAR-kantoor langs om nieuwe dingen te halen. Nou ja, vooral op verzoek van Theo. Maar nu is hij echt aan een verzameling begonnen. Gister heeft hij een PS-vlaggetje uit de goot geraapt. Nu zijn ze bij de MAN langs geweest. Resultaat: een autovlaggetje, 2 T-shirts, een enorme blauwe vlag.


Het is nog net als vroeger, toen verzamelde hij ook alles wat los en vast zat. Bierdoppen, spijkers, stickers en wat je allemaal nog maar kunt bedenken.
Ik ben blij dat ze hier geen 20 partijen hebben zoals in Nederland.



Van Thijs zijn juf kreeg ik de formulieren die ingevuld zijn voor de kinderpsychiater. Ziet er geheel anders uit dan de formulieren die de juf van groep 3 ingevuld heeft, ergens eind mei. Zo zie je dat er veel factoren meespelen in de beoordeling van een kind. Wel leuk dat deze juf het allemaal iets positiever benadert, maar ook nu heb ik mijn vraagtekens... Als ze invult bij: 'Praat veel' - weinig (keus uit: niet, weinig, gemiddeld, veel, zeer veel) dan denk ik dat dat aan de heel voorzichtige kant is! Want ik kan me niet voorstellen dat hij op school niet veel kletst. Normaal gesproken staat dat bekkie geen minuut stil. Tenzij hij zijn aandacht bij een moeilijke rekensom heeft. Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat de juf dat al doorheeft en hem allemaal rekensommen geeft om zijn tanden op stuk te bijten... Maar daar heeft Thijs zelf nog niks van gezegd.

                                         Nee, dit is Kiet niet maar Ard in 1977


Vanmiddag moesten ze (Kiet was er ook...) woordjes schrijven. Dictee oefenen: alle woordjes 4 x opschrijven. Poeh, aangezien ze allebei een slechte fijne motoriek hebben is dat een strafexercitie. Toch hebben ze het samen goed gedaan. De eerste helft ben ik er tussenin gaan zitten en heb de woordjes voorgelezen. Toen ze het klaar hadden (dus 2x opgeschreven) mochten ze eerst lekker spelen gaan. Voordat ze al te baldadig zouden worden. En uiteindelijk gingen ze zelf om kwart voor 4 weer aan de gang. Want daarna mochten ze Nemo kijken. Best knap dat ze dan zelf er voor kiezen om de tweede helft vlot af te werken!

Ard heeft aan het eind van de middag in de achtertuin een heel stel stammetjes afgezaagd. Er groeien grote palmen tussen en de bomen die er staan zijn helemaal niet mooi. Dunne stammetjes met de takken lelijk door elkaar gegroeid. Er vallen een soort kleine appeltjes af die snel wortel schieten, terwijl we zeker niet meer van die rotzooi willen hebben. Morgen maar even een foto maken.

zondag 16 september 2012

18 jaar getrouwd!

Niet dat we groot feest hadden, maar vandaag toch wel gedankt dat we 18 jaar geleden in het huwelijksbootje zijn gestapt. Er kwamen enige herinneringen bovendrijven. We waren aan beide kanten de eerste die ging trouwen. Dus veel creativiteit... Paraplu met vliegtuigjes, een uitgebreide sketch over elkaars hand vasthouden, een lied over vlinders in je buik... Leuke herinneringen.
En 18 jaar geleden hadden we niet kunnen bedenken dat we hier nu zo met onze kinderen op de porch zouden zitten! 't Is maar goed dat je van te voren niet weet wat er allemaal op je pad komt.


We hadden vandaag mooie kerkdiensten. Onverwacht ging ds. de Vries bij ons voor in de middagdienst. Hij is hier voor een werkbezoek aan de Papiamentstalige gemeente. We kunnen er weer tegen, deze week. Gesterkt door de preken en de bijbelstudie. Je hoeft niet bang te zijn, God is bij je!

Onze gasten zijn weer vertrokken. Dat wil zeggen, zonet zaten ze nog te wachten op Hato, het vliegtuig heeft vertraging... Waar kennen we dat toch van?



In de kerk werd er door het gros van de mensen toch wel gesproken over de politieke toestand, tijdens het koffiedrinken. Het zit iedereen hoog. Terecht. De verwachting is dat er komende week wel beslissingen genomen zullen worden. En hoe zal dat opgepakt gaan worden, vooral als dat voor bepaalde partijen niet goed uitpakt?


Balkenende spreekt dinsdagavond voor de UNA (hogeschool hier) op uitnodiging van de PAR. En donderdagavond is er een discussieavond van de PAIS, de partij waarop wij willen gaan stemmen. Dus daar gaan we ook zeker heen. Voor die tijd nog maar eens een paar kritische vragen op papier zetten.
Al met al een spannende week voor de boeg.

zaterdag 15 september 2012

avontuur

Vandaag is Ard weer eens met een hele club naar de vlakte van Hato geweest. Janwillem vroeg het vorige week: leuk om met de zussen te doen (zijn zussen...). Eén berichtje op facebook: wie wil er nog meer mee? En de aanmeldingen stromen binnen. Arjan en Thijs gingen ook mee. Theo had last van zijn nek, moest nog huiswerk maken, had geen zin, dus die bleef thuis. Op het laatste moment.
Ellen moest tot haar grote verdriet naar de zeeverkennerij. Ze heeft het gevoel dat ze allerlei leukere dingen mist, daardoor.
Om half 10 was Ard met de jongens de deur uit. Eerst nog bolletjes halen, knakworst, juice voor in de jug, ijsblokjes (die koop je hier per zak). Ze hebben het heel leuk gehad, naar de verhalen te oordelen. Misschien had Ellen toch wel gelijk....



Een 10 meter lange tunnel afgedaald met touwen, in een stikdonkere grot (zaklantaarn hield er mee op), driften met de pick-up. Scheelt trouwens wel als het een poosje niet geregend heeft. Dan heb je droog stof, dat was je er bij Daaibooi zo weer af. Ze hebben ook wel eens rondgerausd toen het net geregend had, dan is het een ander verhaal. Die kleren kun je zo in de vuilniszak doen, niet meer schoon te krijgen.



Net zoiets als die zwarte klei die we indertijd voor ons huis hadden in Zeewolde. Theo was toen 4 jaar, die had de tijd van zijn leven. Dagelijks in die klei met zijn laarsjes, maar broeken en shirts bleven donkergrijs... Wat was ik blij dat die zooi toen opgeruimd werd en we een fatsoenlijk grasveld voor de deur hadden!

Ik ben de stad in geweest. Weer op zoek naar een calculator. Niet gevonden. Er is een zaak waar ze ze zouden moeten hebben. Maar daar wachten ze nog op een zending vanuit Miami. Hadden we dit in juli nou maar geweten. Toen zijn de mannen in een enorm winkelcentrum geweest. Daar was het vast wel gelukt! Ik ben bang dat we in Nederland moeten gaan zoeken, of Amerika, maar daar hebben we geen connecties. Het lijkt me dat ze in Nederland wel meer keus in grafische rekenmachines moeten hebben. Texas Instruments. Doet me zo denken aan vroeger.... Toen hadden we ze zelf in de winkel.
Al met al een eindeloze zoektocht. Verder heb ik nog een beetje rondgestruind. Leuke korte broek gezien, toch niet gekocht... beetje spijt.
Daarna Ellen gehaald. Samen zijn we naar Building Depot gegaan. We moeten potten hebben voor de stekjes van tante Erna, maar ze hebben alleen stenen potten en die zijn mega duur. Dus ik heb eerst maar plastic bakken gedaan. Dat lukt ook wel even. Dan kijk ik nog wel even verder, bij Kooyman ofzo, of ze ergens plastic bloempotten hebben die er wel een beetje leuk uit zien. Het moeten wel grote zijn, anders schiet het niet op.

Toen moest de powerpoint nog af voor morgen. We hebben weer preeklezen. De ppt die erbij hoort is gemaakt voor een wit scherm. Maar wij hebben een gelige muur in de kerk. Daar zie je de kleuren niet goed op. Dus ik moest alle dia's aanpassen. Dat is wel gelukt, ik word er best handig in. Maar het kost hoe dan ook wel even tijd!

Aan tafel hadden we het over onze trouwdag. Morgen zijn we al weer 18 jaar getrouwd. Waar blijft de tijd! Toen we het over onze trouwfoto's hadden zei Theo: Hebt u die pruik nog??
Humor! Ard had een enorme bos haar toen. Inmiddels is het aanmerkelijk geslonken en wat er nog groeit scheert hij wekelijks af met de tondeuse. Wel zo fris in de warmte.

Ard en Theo zijn naar de huldiging van de olympische sporters geweest, ze waten behoorlijk veronwaardigd over de manier waarop de regering de sporters misbruikt, allerlei blabla over voorbeelden en hoe goed sport is en het belang van discipline en normen maar ondertussen..... en de fotografen maakten zich drukker met Schotte en zijn bysite schatje dan dat ze oog hadden voor waar het deze avond om ging... Chu (Churandy) Reginald, Lee-marvin en Mariano. Gelukkig had Chu een heel ander verhaal: Soli Deo Gloria, danki Dios in het papiamentu, en zong hij nog voor zijn jarige moeder.... superhelden! Ard heeft later op de avond nog met de mannen gechat en die beaamden helemaal de zieke verpolitiekte sfeer.... bah, wat kan je toch misbruik maken van mooie rolmodellen!! Ard en theo hebben zich met een beetje bluf tot voor de rij genodigden bij het podium gemanouvreerd en dus ook mooie foto's kunnen maken van de atleten.

wat moet ik nou met zo'n regerings-prul??? je ziet ze denken....
 
Chu is nog steeds blij en heeft maar 1 advies voor de jeugd:
dank God iedere morgen en 's avonds weer als je gaat slapen...
 Ik ben echt blij man!
 
Toch blije mannen na afloop!


Zonet ook nog de berg strijkgoed weggewerkt. We zijn klaar voor de zondag.

vrijdag 14 september 2012

iets anders

Vanmorgen heb ik Ellen naar de sportvelden gebracht. Ze had er veel zin in. Vanwege de verjaardag van meester Wendell hadden ze een sportdag. Dat is aan die kids wel besteed! Ze hebben er van genoten met elkaar.
Van Brievengat, de wijk waar SDK is, heb ik er bijna een half uur over gedaan om bij de Dividivi te komen. Het was maar goed dat ik geen haast had. Op school hebben we met een stel moeders en 2 stagiaires hotdogs gemaakt. Bij hotdogs dacht ik altijd aan: broodje, knakworstje, ketchup en fritessaus. Maar hier is dat een broodje, worstje, zuurkool en ketchup...Best lekker, al moet je dan wel even je verstand uitschakelen. Omdat niet alle kinderen van zuurkool houden (die van ons ook niet, helaas...) doen ze er dan ook wel eens van die chips-frietjes overheen. Ook zo'n combinatie die je in Nederland niet tegen zult komen. Zodoende zaten wij vanmorgen dus 190 broodjes te smeren: klodder saus uit een megapot, bevroren worstjes die eerst warm gemaakt moesten worden. En dan een lading chipjes erover. In een zakje, dichtrollen en per klas in een tas. Het was een gezellige boel. Ondertussen vertelde ik over de bieb, want in die ruimte waren we bezig. En... nog 2 moeders die best willen helpen. Yes, dat gaat goed.
In een uurtje waren we klaar. Daarna heb ik gelijk boodschappen gedaan. Zodat ik later op de ochtend naar tante Erna kon. Zij stekt van alles in haar tuin, zo mooi! En deelt er dan gul van uit. Ik kreeg van alles mee. Morgen maar eens potten halen en potgrond. Kijken of het bij ons ook zo goed gaat. Zodoende had ik een iets andere ochtend dan normaal. Maar erg leuk, allemaal.



Vanmiddag ben ik met Ellen en Thijs naar de baai geweest. Ook onze gasten gingen mee, een mazzeltje voor ze, anders moesten ze lopen... Dat kwam mooi uit, dus.
Het was echt stralend weer. Die meiden hebben veel geluk met het weer: heel veel zon en bijna geen regen gehad, in elk geval geen regen overdag.





Vanavond is Ard, nadat hij Theo en Arjan bij judo afgezet had, met Ellen en Thijs naar de stad geweest. Ze zouden bij fort Nassau kijken, dan zie je de lichtjes van de hele stad. Eigenlijk heb ik niet eens meer gehoord of ze daar nog geweest zijn. Want ze vertelden alleen dat ze een heel lekker ijsje gehad hadden, zo lekker als ze nog nooit geproefd hadden. Spijtig dat ik niet mee ben gegaan....





donderdag 13 september 2012

Knuppel in het hoenderhok

Zojuist heeft hier het nieuwe parlement vergaderd. Dan bedoel ik natuurlijk: hier, op Curaçao. 't Is niet zo dat ze hier op de achterporch hebben gezeten... Dankzij Omayra Leeflang van de PAR hebben we een beetje mee kunnen krijgen wat er precies besproken is. Er zijn moties ingediend tegen verschillende ministers. TeleCuraçao heeft de uitzending stopgezet. Ergens was nog wel een radiozender die iets liet horen, maar Omayra postte telkens op Facebook. TeleCuraçao = Tele MFK. Of angst of censuur.
Overigens is het vandaag niet zonder slag of stoot gegaan. Letterlijk. Want er was een stelletje oproerkraaiers in de stad die de vice-voorzitter met stenen hebben bekogeld en op de vuist zijn gegaan.




De vice-voorzitter is niet voor een kleintje vervaard, zodoende is het nog redelijk goed afgelopen. Maar Ard zat met een vergadering over onderwijs vlak in de buurt en zij konden daar de schermutselingen goed volgen. Ik zat thuis in onwetendheid. Blij toe! Maar deze keer is Ard ook uit de buurt gebleven toen hij wegging. De gemoederen waren te verhit.
Vanmorgen hebben we met z'n drieën zitten boeken-plakken op de Dividivischool. Dat schiet meteen lekker op. De rol was dan ook op aan het eind van de ochtend. Hopelijk kan meester Wendell nog nieuwe rollen krijgen. Anders schiet het weer niet op. En een beeldscherm was er ook nog niet. Maar het was wel een gezellige ochtend!
Ik had nog wel een idee: een sponsorloop voor nieuwe boeken. Als dat net zoveel opbrengt als vorig jaar voor de sporthal, dan kunnen we hééél veel nieuwe boeken aanschaffen. Ik heb maar vast eens gekeken op internet. Kwam wel leuke dingen tegen! Nieuwe Zoeklicht boeken, ook informatief, je kunt ook pakketten bestellen van Zoeklicht. Verder een artikel over dat het zinvol is om kinderen series te laten lezen. Vooral kinderen die moeilijk (leren) lezen. Als ze zo'n serie leuk vinden zijn ze gemotiveerder om een volgend boek te pakken. Daarom is het dan ook belangrijk om volledige series te hebben. Dat heb ik bij de Albert Schweitzer wel gezien: kinderen zijn teleurgesteld als ze 2 boeken gelezen hebben en er dan niet meer van die serie in de bieb zijn. Goed om in ons achterhoofd te houden.

Nu nog even wat drinken en dan lekker naar bed!

woensdag 12 september 2012

verkiezingen

Vandaag heb ik via radio en NOS.nl een beetje bijgehouden hoe het in Nederland verliep. Dat is inmiddels wel duidelijk: VVD en PvdA hebben gewonnen. Als je 2 zwagers in de Christen Unie hebt dan is dat niet echt heel erg om te juichen... gelukkig heeft de CU haar 5 zetels behouden. Voor de rest zullen we het wel zien. Al is het ook voor hier wel belangrijk wie er op Koninkrijkszaken komt. Ik denk dat Nederland voorlopig nog niet van Curaçao af is. Als Geert Wilders had gewonnen.... dan hadden we het hier wel kunnen schudden. En dat zou niet goed geweest zijn voor Curaçao. Want Wiels heeft dan wel een grote mond, maar een land besturen kan hij niet. Dat lijkt me wel duidelijk. Dus is het maar goed dat Nederland de vinger aan de pols houdt. Blijven doen, zou ik zeggen.
Nu op naar onze verkiezingen! De eerste Statenvergadering is aangevraagd. Zal morgen of overmorgen wel belegd worden. Spannend.

Vandaag kreeg ik een mailtje dat mijn moeder weer geopereerd ging worden. Vorige week was de pees in haar vinger gehecht, die gescheurd was bij een val. Maar ze kreeg steeds meer pijn, een paar dagen na de operatie. Eerst was er niets te zien, maar vandaag was het dik. Behoorlijk ontstoken. Ze was er dus ook al een paar dagen goed ziek van. Nu is het opengemaakt en schoongespoeld. En dat zullen ze de komende dagen blijven doen. Niet fijn! Een ongeluk zit in een klein hoekje... Sterkte mam, en beterschap!

Theo moest voor wiskunde een grafische rekenmachine hebben. Dat had hij ook wel verteld, maar ik wist niet hoeveel haast er bij was tot ik gister een mailtje kreeg van de mentor. Oeps, snel er achteraan. Op school waren ze niet meer. Dus naar Mensinghs: helaas, die hebben we niet. Naar Wimco: nee, die hebben we niet. Naar Boolchands: die hebben we hier niet, in Punda wel maar nu even niet. Grr. Geduld op. Zaterdag ga ik dan nog wel een keer naar de stad. Tenminste, als Ard er dan nog niet een heeft gevonden. Die gaat morgen op zoek. Bij zulke dingen is ons eiland klein. Overigens had hij wel een 8.6 op een toets!

Ellen had een 9 op een toets van verkeer. Ook hier krijgen ze verkeersles. Met lesmateriaal van het eiland. Wel zo handig, want ik heb de indruk dat de verkeersregels hier een beetje anders zijn dan in Nederland. Ik zal het boek nog eens doorsnuffelen. Verkeer van rechts heeft voorrang?? Nooit van gehoord. Rechts inhalen?? Ja, dat doet iedereen. Maar je moet wel voor het rode licht stoppen. En dat doet niet iedereen.
Morgen heeft ze een toets van stijl. Ze moest 3 bladzijden leren met: heel erg wit is? .... sneeuwwit. Heel erg bang is? .... doodsbang. Maar ze kent ze allemaal, dus dat komt wel goed.

dinsdag 11 september 2012

Wie gaat er aan het langste eind trekken?

Een lachertje vandaag: het parlement, zeg maar de oude Staten, hebben vanmorgen het jaar afgesloten en het nieuwe regeringsjaar geopend. Een handjevol...



De nieuwe Staten beraden zich op volgende stappen. Iedereen, althans iedereen die niet voor PS en MFK is, wacht met spanning af wat de volgende zet is. Gaan ze nu een vergadering beleggen en moties van wantrouwen tegen de ministers neerleggen? En hoe gaat de regering daarop reageren? Ik heb zo'n vermoeden dat Asjes dit niet volgens het reglement van orde vindt, dus niet geldig. Maar zo voor en na zijn er mensen geweest, advocaten enzo (en je mag aannemen dat die er wel een redelijke kijk op hebben) die min of meer aanmoedigen om het hele zootje naar huis te sturen. Dat gaan ze natuurlijk niet willen, de regering, en dan wordt het eindelijk tijd dat de Gouverneur op zijn strepen gaat staan. Tot nog toe heeft die weinig van zich laten horen. Het schijnt dat dat ook niet echt kan, hij mag niet teveel doen en zeggen, maar in dit geval komt het niet sympathiek over. Hij heeft in de afgelopen tijd never nooit zijn eigen mening laten horen. Dat wordt hem door het gros van de bevolking niet in dank afgenomen!
Al met al een boeiende tijd. En het valt me meer dan 100 % mee dat alles nog zo netjes verlopen is. Er wordt wel verbaal geweld gebruikt maar tot nog toe zijn er geen mensen op de vuist gegaan. Terwijl er wel explosieve typetjes bij zijn! Laten we hopen dat het zo blijft.

Vanmorgen op de Dividivi is de eerste klas bij mij langs geweest om een boek te lenen. Het was geweldig! Om de beurt, per AVI niveau, mochten ze een boek uitzoeken. Juf schreef het boek op, ik hielp her en der een beetje. En toen de eersten klaar waren met zoeken en opschrijven zochten ze een stoel en doken in hun boek. Tot alle 15 een plekje gevonden hadden. Echt, al die kinderen vielen aan op hun boek. Het was ontzettend jammer dat ik geen fototoestel had. Juf moest ze ongeveer meesleuren terug naar de klas. We hebben afgesproken dat de kinderen die hun boek uit hebben volgende week een nieuw boek uit mogen zoeken. En als ze hun boek uit hebben moeten ze eerst aan de juf gaan vertellen waar het over ging, om te checken of ze het echt gelezen hebben. Nou, gezien hun enthousiasme vanmorgen zal het wel in orde komen.
Toen wist ik ook waarom ik aan die bieb begonnen ben! Wat een kick.
Overigens was de computer nog niet geregeld. Dat wil zeggen, er staat een computer, er hangen draadjes uit de muur. Maar er is geen beeldscherm. En die draadjes moeten toch echt ergens aan vast gemaakt... Wordt vervolgd.

Nog wat leuke foto's van zondag: