vrijdag 31 augustus 2012

Druk maar gezellig

Vanmorgen ben ik eerst even snel aan de gang geweest met het hoogstnoodzakelijke: was draaien, afwassen enzo. Toen boodschappen doen en op de terugweg Ruben meegenomen. Die ging weer enthousiast aan het schilderen: wit, voor de verandering.
Ik kon nog even snel (alweer) stofzuigen en daarna was het tijd om naar Vera te gaan. Daar heb ik een lekker bakkie koffie gedronken. En bijgepraat. Vera had de DVD 'Schatjes' gezien... Nououou, dan ben je zomaar niet uitgepraat! Gelukkig zijn de tijden veranderd.
Aan het eind van de ochtend heb ik Marit opgevist, die ging mee. Eerst Thijs ophalen. Het was waanzinnig druk in de stad, waardoor er aanrijdingen komen en het nog erger vastloopt. Dus waren we laat bij Thijs, daarna laat bij Ellen. En uiteindelijk bijna op tijd bij de oefentherapeut van Thijs. Een erg leuk mens. Ze heeft Thijs allemaal tekeningen, streepjes, huppeltjes, sprongetjes en weet-ik-wat-nog-meer laten doen. Ondertussen heb ik Marit en Ellen naar huis gebracht. Die zijn met Ruben naar de baai gegaan.

Marit heeft haar eerste snorkelervaring op Cur achter de rug..
 
wat we onder water zagen....

De eindconclusie bij Thijs was dat zijn fijn motoriek wel enige correctie behoeft, maar niet dramatisch is. Dus gaan we samen aan de slag. We krijgen nog een verslag voor de juf. Het was de therapeute opgevallen dat hij signalen geeft van dyslectie. Oei, weer een bevestiging... Nu wordt het tijd om daar toch iets mee te doen. Intensieve leesbegeleiding om te kijken of we de leesvaardigheid opgekrikt krijgen. Het is geen verrassing, maar toch niet leuk.
Ard was ook vroeg thuis, vanmiddag. Die nam Thijs mee naar de baai.
Ruben staat een mooi meisje aan de (foto)haak...

En aan het eind van de middag hebben we met elkaar (Janwillem was ook gekomen uit zijn werk) lekker gebarbecued. Mmmm. Gezellig in de tuin. Heerlijk begin van het weekend.
Alleen jammer dat Ruben nu morgen weer naar huis gaat... Die gaat eerst hard aan de studie. En wie weet! Over 2 jaar...stagejaar... Curaçao is natuurlijk wel heel erg leuk!







Theo heeft vandaag sportdag gehad op Caracasbaai. Is zelf teruggekomen! Moedig. En Arjan heeft er wel heel lang over gedaan, maar is ook helemaal alleen thuis gekomen vanuit de stad. Wat een zelfstandigheid. Ze hadden een leuke dag gehad met elkaar.

Nu zijn ze nog even naar de baai geweest om te zwemmen in het donker. Altijd een spannende aangelegenheid. Waar ik niet zo nodig bij hoef te zijn...

donderdag 30 augustus 2012

Goeie begeleiding

Vanmorgen hebben we een goed gesprek gehad op de Havo/Vwo. Een RT-er met kennis van zaken, goed voorbereid, stelde zinnige vragen. Ook de mentor was goed op de hoogte, betrokken en met passie bezig om de start voor Theo goed te laten verlopen. Wat een heerlijk gevoel geeft dat! Net of we weer een stukje verantwoordelijkheid mogen loslaten. Dat deel dat bij school hoort!
Wat mij betreft kan ik deze school met een gerust hart aanbevelen, speciaal voor kinderen die extra zorg nodig hebben.
Op de terugweg heb ik Ruben opgepikt, die weer hekjes in de olie heeft gezet. Voorlopig kunnen ze er tegen. Over een poosje gooien we er wel weer een laagje olie over heen. Of we vragen Ruben of hij even komt verven...
Vanmiddag mocht Ellen met Ruben mee naar Hato om Marit te begroeten. Marit is een kennis van Ruben, zij komt hier voor een half jaar als een soort van au-pair bij Bartjan en Willemien. Heel bijzonder hoe alles soms in elkaar past.
Daarna is Thijs nog met Ruben meegeweest naar de baai.
Uiteindelijk is ook Janwillem hier gekomen en hebben ze lekker aardappelkroketjes met bonen mee gegeten.
Ik sprak vanmiddag de juf van Thijs nog even. Moest eigenlijk al een afspraak maken. Maar de juf snapt niet echt waarom. Grappig... Nee, het gaat prima met Thijs. Een slim jongetje, hij snapt alles. Alleen het schrijven gaat niet goed, daarom moet hij thuis oefenen. Tja, daarom gaan we morgen naar de oefentherapeut. Die gaat precies kijken waar het door komt. Beter nu maar hard aan het oefenen zodat hij toch nog goed kan leren schrijven en andere fijn-motorische activiteiten kan doen. Met mes en vork eten, bijvoorbeeld...
Nu ben ik heel benieuwd hoe de juf de formulieren van de kinderpsychiater invult. Kon wel eens heel anders zijn dan de juf van vorig jaar. Fijn dat ze dan ook komen observeren.
Zie ik op mijn laptop: Theo online. En dat terwijl hij net naar bed gestuurd is. Tijd voor actie: slapen gaan!

woensdag 29 augustus 2012

Ouderavond

Vanavond op de school van Ellen een ouderavond gehad. Lekker positief. De regels zijn duidelijk. Een open school, je kunt altijd komen met je ideeën. Een 'kleine' school, altijd nog wel iets groter dan 'de Werf' maar voor Curaçaose begrippen klein: 154 leerlingen. De juf is ook een leuke juf. Natuurlijk wist ik er al wel het een en ander van. Toch wel fijn als je de juf ook tussendoor regelmatig ziet en even spreekt. Ze vertelde dat Ellen zelf had mogen kiezen met rekenen of ze met het Maatschrift ging werken (net als vorig jaar en het jaar daarvoor in Nederland...) of met de groep een niveau hoger. Ellen had gekozen voor een niveau hoger, dus ze maakt de sommen net als de rest van de klas, maar dan de helft minder. Compacten, zogezegd. En dat gaat goed. Ook hier gaan ze wel cijferen, hoofdrekenen, redactiesommen maken... Tot nog toe pakt Ellen het goed op!
Als ik dan 's morgens vroeg (kwart over 7) bezig ben in de bieb, hoor ik de kinderen zingen. Groep E en F, volgens mij. Heerlijk, die muziek er bij. The winnerman, sta eens even op als je Jezus liefhebt, en nog meer.
Meester Wendell zou vanavond vragen of er mensen zijn die willen helpen in de bieb, maar dat is er een beetje bij ingeschoten. Moet maar eens in de nieuwsbrief. Dan bereik je alle ouders, mag ik hopen. En dan nog denk ik dat we moeten gaan lobbyen.

Verder vandaag: vanmorgen druk geweest in de bieb. Boeken geïnventariseerd. Nu eens op internet snuffelen of ik niveaus kan vinden...
Vanmiddag druk geweest thuis. Snel bedden verschonen, snel was draaien, snel was opvouwen, snel opruimen. Snel even rijst met kip-kerrie koken: Theo moet naar krachttraining... Fieuw, het is weer gelukt. Snel onder de douche en dan naar de Dividivi.
Gelukkig is het morgen donderdag. Alleen maar een gesprek met de mentor van Theo. Je moet ook niet proberen om alles tegelijk te organiseren. Ik merk nu al dat de dingen in mijn hoofd door elkaar gaan lopen. Laten we zorgen dat we de verhalen bij de juiste kinderen vertellen. Grapje.... Nee, dat komt wel weer goed, morgen. Ik weet nog niet hoe de mentor er uitziet. Blijkbaar vers uit Nederland, want ze had net haar container gekregen en heeft 2 verhuisdagen gehad. Maar het mailcontact dat we hebben gehad was erg leuk.

En de wegenkaart die ik gister kwijt was lag in de tuin onder de palmpjes...

dinsdag 28 augustus 2012

Ipod-navigatie?

Hadden we een feestje, vanmiddag, van de tweelingdochters van een collega van Ard. De tweeling die geen tweeling lijkt... Op Sunset Heights. Nog nooit geweest. Maar ik had het adres en zelfs een korte routebeschrijving. Ard zou gelijk vanaf kantoor gaan.
Wij hier op de kaart kijken, Theo en ik. Zegt Theo: dan kan ik mooi mijn ipod gebruiken. Ding opstarten, kijken, ja hij doet het. Kijk, zo moeten we rijden. Nou, prima, handig!


Maar, dacht ik, ik neem toch voor de zekerheid de kaart mee. Tas mee, cadeautjes mee, judopak van Theo mee (voor als hij toch nog naar de training zou gaan) Alles achterin de auto gegooid. Gaan met die banaan.
Ja, zegt Theo, hij doet het! Tot we het park af waren. Toen liet de ipod wel de kaart zien, maar geen navigatie meer...Zoek het zelf maar uit.
Tot aan de Gosieweg ging het nog wel. Maar om dan de goeie zijweg te vinden, dat kon Theo niet. Misschien deze, of niet... Ik ben gestopt, dacht dat het vast handiger zou zijn met de kaart. Zoeken achterin de auto: geen kaart meer! Ik wist zeker dat ik hem gepakt had en bij de spullen gelegd. Foetsie!
Dus moesten we zien dat we het toch zouden vinden met dat onding van Theo. Grrrr. Toen we een beetje in de buurt waren hebben we ergens gevraagd. Een vriendelijke meneer wilde best helpen. Alleen kwam hij er niet zo goed uit. Keren, zei hij, en dan de eerste, de eerste, de eerste... En maar met zijn linkerhand zwaaien. Dus ik zei: links?? Nee, nee, zei hij. Toen kwam hij erop: de eerste weg links.
Hahaha. Daarna lukte het wel, al hadden we wel 20 minuten eerder kunnen zijn, denk ik.
Het was een gezellig feest. Met echte bolo. 2 natuurlijk, dat heb je met een tweeling.... Dan is het eerst eten: nasi met saté enzo en dan als toetje een stukje bolo. Heel machtig.

Theo en Arjan, die vrij waren vandaag, zouden naar de baai. Maar toen ik thuis kwam met Thijs en Ellen zaten de jongens met vierkante ogen achter de laptop. De zon scheen niet, vanmorgen, dus waren ze maar thuis gebleven. Ze hadden wel huiswerk gemaakt. Ja ja. En tosti's gebakken en friet gebakken. Als de kat van huis is...
Ellen had een 10 gehaald voor haar tafeltoets. Bijna alle kinderen hadden een goed cijfer. Juf helemaal blij, kinderen ook, vanzelfsprekend.


Om het erin te houden gaan ze wel elke maand een tafeltoets maken. Lijkt me een heel goed plan.
Toen ik in de bieb bezig was, vanmorgen, kwam er al een juf die graag met haar klas boeken uit wilde zoeken. We hebben afgesproken dat ze nog heel even moet wachten. Het schiet goed op. Bijna alle boeken zijn schoon. Nog 3 planken ofzo. Dan moeten we bekijken waar we het eerst boeken aan moeten schaffen. De juf van groep F vertelde dat ze kinderen in de klas heeft (10/11 jaar) van AVI 2 tot AVI 7. Als je op die leeftijd nog AVI 2 leest, of AVI 3, dan is het lastig om leuke boeken te vinden. Dus ik zal eens gaan inventariseren hoe het in de andere klassen is, vooral in de bovenbouw. Bij Ellen zitten er ook wel een paar die al AVI-uit zijn, dus daar is het verschil nog groter. Best lastig voor kinderen die moeilijk leren, thuis papiamentu spreken, om dan op school in het Nederlands te leren lezen! Toch is het wel beter dat ze het leren, omdat ze daarmee later wel verder komen. En over het algemeen willen ze ook best wel.

En, las ik net op de mail, mijn ouders hebben geboekt voor begin februari!

Jippie, we kunnen gaan aftellen. Nog minder dan een half jaar.

maandag 27 augustus 2012

op zoek bij KLM

Vanmorgen ben ik maar eens even het internet op gegaan om te kijken naar tickets. Ergens begin volgend jaar willen mijn ouders deze kant op komen. En wat doe je dan: KLM of Arkefly.


Het was toch nog duurder dan ik verwacht had. En dan lijkt Arke goedkoper, maar uiteindelijk komen daar nog allerlei bedragen bij. KLM is natuurlijk een stuk beter...toch Margriet?? Van de week maar eens de knoop doorhakken.
Vandaag was ik voor de verandering thuis. Meestal ga ik maandags naar de Dividivi. Maar ik ben er achter gekomen dat dat niet praktisch is als Kiet bij Thijs komt spelen. Nu kon ik mooi een pan spaghetti maken. Was ik lekker op tijd bij de Albert Schweitzer om de jongens op te halen, die waren er ook vroeg zodat we als een speer naar Ellen zijn gereden en we super-vroeg thuis waren. En dat op maandag! Snel eten, dan hebben we ook nog wat aan de middag.
Theo en Arjan zijn gelijk uit school naar Ard gegaan. Ze waren al op tijd bij de kerk, samen met dominee Roel. De eerste keer Target van het nieuwe seizoen. Ze hebben met elkaar de ladder-proef gedaan. Altijd een succes. Ard vindt altijd wel een goede reden om die test te doen. Nu weet ik nog steeds niet wie er wel en niet over de ladder zijn gegaan: geblinddoekt omhoog klimmen, er overheen en aan de andere kant weer naar beneden. De ladder wordt door 4 mensen vastgehouden met touwen. Dan moet je behoorlijk wat vertrouwen hebben in elkaar. Dat is dan ook de clou.

ladderproef lang geleden, strandje bij Zeewolde, feestje van Theo...


De kleine mannen hebben gejudoot. Thijs is nog steeds enthousiast. Die doet heel erg zijn best. Want je weet maar nooit.... Miami trekt!

zondag 26 augustus 2012

Goed

Vanmorgen hadden we een mooie kerkdienst. Wouter en dominee Roel deden samen de dienst in een mooie combi. Thijs en Ellen mochten vertellen hoe het was om hierheen te verhuizen. Ze kwamen er best uit met z'n tweeën. Maar op de vraag wie of wat ze misten konden ze niet meer bedenken dan: Joris, onze hond. Waarop er een gegrinnik door de kerk ging. Geen opa's en oma's, probeerde Wouter nog. Maar Thijs had thuis al gezegd dat hij echt niet ging vertellen dat hij Mirthe, zijn stille liefde in Zeewolde, miste... Tja, en voor de rest zijn ze hier al zo gewend. Opa en oma spreken ze via skype en via de berichtjes op hyves en facebook.



4 kinderen zongen voor in de kerk met de gitaar mee, waaronder de Bolhuis-tweeling. Geweldig, ze zouden zo op Choose Right kunnen. Dames dirigenten, niemand zin om hierheen te verhuizen?




De preek ging over Abraham die moest verhuizen. Hij wist niet waarheen. God zei dat hij moest gaan naar een onbekend land en al zijn familie achterlaten. Alleen zijn neef Lot ging mee.
Aansluitend daaraan was het afscheid van dominee Roel. Die samen met zijn vrouw Madeline terug gaat naar Nederland. De vierde dominee waarvan we afscheid moeten nemen sinds begin januari. Jammer, wij hadden deze dominee hier best willen houden. En ook zij zelf hebben het hier goed gehad. En dan doet afscheid nemen pijn... Zelfs al is het na 2 maanden!



de Target-groep, komend jaar best groot, gaat morgen weer starten

onze muziekgroep, elke zondag weer anders

en onze zeer-gewaardeerde inval-pianist Ruben!


Na de dienst was het nog koffiedrinken bij Gerard. Altijd een gezellig evenement. Bijpraten met iedereen, lekker onofficieel.
Vanmiddag is Ard met Theo, Ellen en Thijs naar de baai geweest. Ik wilde de soep klaarmaken en die had tijd nodig om te pruttelen. In die tijd kon ik mooi in mijn nieuwe hangmat luieren. Hij hangt echt goed! Zo relaxed om dan onder de boom te schommelen, beetje zon tussen de bladeren door. Beetje lezen, beetje soezen.
Ook de middagkerkdienst was goed. Er waren niet veel mensen. Maar we hebben wel een poos doorgepraat over het Koninkrijk van God. Het is er nu al, maar het is nog niet het volmaakte. Wat zien we er van.


En vanavond zijn Ard en ik naar de stad geweest. Er was een concert van Kirk Franklin en The Family. Het zou om 9 uur beginnen, maar ze waren verlaat. Het zou 10 uur worden. Maar zelfs dat haalden ze niet. Het werd bijna half 11. Maar goed, toen was het ook mooi. Al is zoiets keihard. Dat kan ik dan weer iets minder waarderen. We zijn toch na een paar nummers naar huis gegaan. Tot aan de auto konden we de muziek nog horen. De auto stond een eind buiten het centrum...

dan maar een foto lenen dit keer.....


Ard had vanavond zijn fototoestel vergeten. Heel bijzonder. Hij slaapt nog net niet zonder fototoestel naast zich, maar het scheelt niet veel. Dus helaas, geen foto's van Kirk. Was trouwens ook gezellig toen we eindeloos stonden te wachten. Want Wouter en Vera waren er en nog meer mensen uit onze gemeente. We hebben ons best vermaakt, dat uur dat we moesten wachten. Nog een geluk dat we niet al te vroeg waren.

Over de olie en de flamingo's. De dierenarts van gisteren heeft op zich genomen om de flamingo's te redden. Nu proberen ze zoveel mogelijk mensen weg te houden van de rampplek. Want door te veel mensen worden de vogels juist naar de olie toe gejaagd. Inmiddels staat het zelfs op NOS.nl en komen er meer berichten in de media, hier. Het duurt even, je moet ze ongeveer met hun neus in de olie drukken, maar dan wordt er actie ondernomen.






 

zaterdag 25 augustus 2012

Nieuw drama

Een duikinstructeur die Ard kent vroeg hem vanmorgen om foto's te maken bij Jan Kok: flamingo's in de olie. Er is dus afgelopen week olie gelekt in zee en nu zit het overal op het strand en in het meer waar de flamingo's vaak zitten. Dit was al een dag of 2 - 3 bekend, ik weet het niet precies. En niemand doet iets!! Ze laten die olie gewoon gaan! Niet te geloven. Ja, en dan staat de wind verkeerd en komt het aan de kust. Ard heeft het via facebook uitgebazuind en nu, 8 uur in de avond is er een oproep geweest om te helpen schoonmaken. Natuurlijk is Ard daar meteen op af gegaan met Theo en Arjan. Een kolfje naar zijn hand. Hij had dan ook vanmorgen al gezien hoe erg het was.

deze flamingo's zijn normaal mooi roze...

de oliedrab in de zoutpannen.
 
zo hoort het te zijn...
 


Zaklantaarns mee, oude kleren aan, babyolie en oude handdoeken... Ik ben heel benieuwd hoeveel mensen er dan komen helpen. In elk geval een dierenarts, daar was het wachten zonet nog op. En dan zien hoeveel ze kunnen redden.
Maar ja, dan nog zit je met die olie die daar nog steeds drijft en aangekoekt zit.
De PDVSA, de vroegere Isla, krijgt een boete van 5000 gulden. Een lachertje: omdat de wet na 1936 nooit meer veranderd is. Waar zou je je dan nog druk om maken. Dat beetje geld...

speuren naar flamingo's in het donker.

drie gezien, maar niets kunnen vangen helaas....

olie van je voeten poetsen

Update: we (de mannen) zijn net terug van Jan Kok, spannend, die zoutpannen in het donker... geen flamingo's kunnen redden helaas, we hebben er 3 gezien en geprobeerd te vangen, maar ze vlogen/fladderden weg, blijkbaar nog niet te veel verzwakt, maar morgen bij daglicht gaat de actie verder. nu eerst douchen en olie poetsen... we stinken een uur in de wind!

Vanmorgen ben ik met Ellen en Thijs weggeweest. Ellen naar de Zeeverkennerij, Thijs moest schoenen hebben. Zijn maat hadden ze bijna niet meer. We hebben wel 5 paar schoenen bekeken. Of te groot, of te klein. Uiteindelijk is het gelukt en ook nog naar zijn zin. Heel belangrijk...
Ook nog een horloge voor Arjan gevonden. Zijn bandje was geknapt en het leek mij dat het goedkoper was om een heel horloge te kopen dan alleen een bandje.
Toen hebben we een lekker ijsje gekocht bij de Mac. Heerlijk! Lekker op een bankje gezeten in de schaduw.
Op het laatst hebben we nog een klein uurtje bij de bieb gezeten. Even lezen in de airco.

Thuis hadden Theo en Arjan volgens mijn briefje de afwas gedaan, de was opgehangen, 2 koffers van de zolder gehaald (o nee, dat had Ard gedaan) en de gekleurde was in de machine gedaan. Dat je dan ook het knopje van aan moet indrukken was Theo een beetje ontgaan. En het stofzuigen dat ook op het briefje stond, daar waren ze nog niet zo erg aan toe gekomen. Héél jammer.
Ach, zei Ard na het eten, de jongens kunnen nu wel stofzuigen en dweilen. Tja, waarom ook niet. Zodoende ziet het er toch redelijk netjes uit. Bedankt jongens! En kon ik ondertussen de was opvouwen enzo. Waren we zelfs nog mooi op tijd voor een middagje baai. Na 2 behoorlijk bewolkte dagen scheen vandaag de zon volop. Flinke bries erbij. Dan ligt het heerlijk op het strand.

Nu nog een bult strijken. Zo saai. Thijs en Ellen in bed. Ard en de jongens weg... Straks zal Ard er nog wel wat foto's van uploaden, denk ik.

vrijdag 24 augustus 2012

Bizar

Misschien komt het in Nederland niet eens in het nieuws... Maar vandaag heeft Asjes, Statenvoorzitter, besloten dat er geen Statenvergadering komt tot de verkiezingen van 19 oktober. Hij denkt dat hij alles naar zijn hand kan zetten. Het bevalt hem niet hoe de oppositie tegenover de regering staat en nu neemt hij zo'n besluit. Staat er in de krant: Asjes werkt niet mee aan staatsgreep.
Nee, hij werkt er niet aan mee. Hij pleegt zelf een staatsgreep in zijn uppie. In zijn enorme uppie. En wat nu?
Het is zo'n bende. Financieel is het ook een groot drama. Geeft Nederland Curaçao nog een week extra. Onzinnig. Denk maar niet dat er dan iets gebeurd is. De minister van Financiën kan zijn eigen huishoudboekje niet eens op orde houden. Miljoenenschuld bij de belasting.
Verder is er een minister van Gezondheid (en nog wat dingetjes meer...) die vrolijk beweert dat we een druktank hebben gekregen van Venezuela. Gekregen van Venezuela... dan moet er een complete klokkentoren gaan bellen! Inderdaad. Na een half jaar, toen de druktank nog steeds niet werkte, bleek ineens dat het toch geen cadeautje was. Er moest voor betaald gaan worden. Daarbij moest er gebruik gemaakt gaan worden van Venezolaanse mensen. Die niet hun diploma's kunnen laten zien. Toen heeft het ziekenhuis toch op de rem getrapt. Zeer terecht.
Vervolgens zegt die minister (iemand met een behoorlijk strafblad op het gebied van winkeldiefstal en fraude met diploma's) dat er iets stuk is gemaakt aan de druktank. Moest gerepareerd worden. Maar 1 september gaat hij van start. En nu is er weer een compressor stuk. Moet ook eerst gerepareerd worden. Maar 1 september kan hij gebruikt worden. Niemand die dit nog gelooft. Dit verhaal loopt dus al vanaf maart!
Voor de mensen die nog nooit van een druktank hebben gehoord: dit wordt gebruikt bij de duikers-ziekte, als je diep gedoken hebt en je gaat te snel weer omhoog komt er zuurstof in je bloed en dit is levensgevaarlijk. Dan kunnen ze je behandelen in zo'n druktank. In mei is er nog een jonge vrouw overleden hierdoor. Beetje wrang dat er dan wel een apparaat staat maar dat hij niet gebruikt kan worden.
Niet gezond, die minister. Ze blijft gelukkig zelf wel geloven in haar sprookjes. En ze leefden nog lang en gelukkig.
De krant staat bol van alle politieke toestanden. Maar in het dagelijks leven merk je er niet zo veel van. Ik krijg de indruk, ook door sommige reacties op Versgeperst.com (een soort nu.nl), dat mensen alle vertrouwen in de politiek hebben verloren. Mensen kunnen hier zo apathisch en besluiteloos reageren. Nu ben ik zelf ook niet zo ad rem, maar hier rijzen mij de haren ten berge! Niet alleen in het openbare leven, ook in de kerk. Maar daar laat ik me verder nog maar niet over uit. Sommige dingen kun je beter voor je houden.
Vandaag heb ik even redelijk fanatiek door het huis gebanjerd met sop en doek. Ondertussen regelmatig even een column van Daphne Deckers lezend. Dat is het leuke van korte stukjes: even snel een verhaaltje lezen. Vooruit, nog één dan, en nog één....en nog één... Heerlijk lachen om haar humor, haar zelfspot en de grappige dingen die haar kinderen zeggen of doen. Zo ongelooflijk herkenbaar.
Ruben heeft weer staan oliën. Nog een paar kleine hoekjes met een kwastje, dan zijn de hekjes klaar. Mooi gezicht! Gelukkig was er vandaag wind. Gister was het windstil vanwege Isaac, die bij de Bovenwinden langs raasde. Zo'n storm trekt dan hier de wind weg. Warm, benauwd! Maar vandaag hadden we dus weer wind, wel zo aangenaam. Niet veel zon, alhoewel, in de zon staan verven is behoorlijk warm. Misschien was dit wel zo gezond.
Thijs en Ellen smeekten Ruben of ze met hem naar de baai mochten. Die weten ook wel hoe ze dat aan moeten pakken. Stelletje schooiers. Dus om een uur of 3 is Ruben met ze naar het strand gegaan. Om half 6 waren ze terug, toen konden we eten.
Ard is even thuis geweest, maar die had een belangrijk feestje waar hij bij moest zijn. Alleen voor genodigden en hij was genodigd. Ik weet niet eens meer waar het was. Schandalig, wat een meeleven...
Na het eten heb ik snel de jongens naar judo gebracht. Na de afwas, kan ik beter zeggen. Tot hun verbijstering moesten ze nog meehelpen met de afwas! Sjongejongejonge. Was wel zo handig voor mij. Het lukte ons net voordat we weg moesten. Waren we net de poort voorbij, zegt Arjan: ik ben mijn judopak vergeten. Hopeloos. Hij had zijn broek wel aan, maar zijn jas en zijn band thuis laten liggen. Dus omgekeerd en teruggeraced. Even goed waren we nog op tijd bij de judo.
Theo was behoorlijk baldadig, ik zag de bui al hangen. Dacht: dat gaat niet goed komen. Dus ik heb ze beloofd dat als ze zich netjes gedragen in de les ze zometeen nog een kroket mogen. Want die waren er vanmiddag weer bij onze supermarket. Het goedkope merk die ze ook bij de Coöp hebben en die ook hier goedkoop is.
Al met al een drukke dag. Geen tijd gehad om de hangmat op te hangen. Laat staan dat ik tijd had om er in te liggen.
O ja, ik heb vanmiddag ook nog Ellen geholpen met rekenen. Ze moet leren om af te trekken en op te tellen door de getallen onder elkaar te zetten. Het duurt wel even voordat ze die logica ziet. Ik ben bang dat ze het nog niet goed door heeft. Maar in elk geval zijn de sommen voor maandag af. Ik merkte dat ze veel makkelijker getallen bij elkaar optelt dan van elkaar aftrekt. Ze vroeg van de week nog of ze de rekenmachine mocht gebruiken. Jammer, Ellen, dat is nog niet de bedoeling. Ziet ze van haar grote broers, en ze denkt: lekker makkelijk! Haha...

donderdag 23 augustus 2012

Jarig

Vandaag hebben we mijn verjaardag gevierd. Vanmorgen eerst bij het ontbijt de cadeautjes. Een lekkere grote hangmat. Morgen maar eens even proberen. Een leuk horloge, 2 boeken van Daphne Deckers. Dat zijn van die boeken waar de tranen je af en toe over de wangen lopen van het lachen. Geweldige schrijfster. En een wekker met projectie. Lijkt me heerlijk. Dat ik niet meer me helemaal uit hoef te rekken om op de wekker te kunnen kijken. Ooit hebben ze dat echt heel verkeerd bedacht bij Ikea: Het bed is laag, het kastje is hoog en het heeft een opstaande rand, waardoor je niet makkelijk op je wekker kunt kijken.
Halverwege de ochtend kwam Ruben. Die heeft het grootste deel van de hekjes in de olie gezet. Morgen gaat hij verder. Vanmiddag is hij weer met Thijs en Ellen naar de baai geweest. Ideaal. Hier lekker rustig en de kids zijn mooi bezig.
Vera is vanochtend op de koffie geweest. Konden we een keer ongestoord lange tijd babbelen! Dat gebeurt zelden. Voor herhaling vatbaar.
Aangezien ik geen auto had heeft Ard de kinderen opgehaald uit school. Had ik roerbakei klaargemaakt en hebben we aan tafel gegeten. Relaxed.
Theo en Arjan kwamen luxe thuis. Werden door de moeder van Mathilde(!) voor de deur afgezet. Ik stond net met mijn handen heel smerig in het deeg (voor de pizza). Dat was jammer. Zal haar morgen maar eens bellen om een afspraak te maken.
Over afspraken gesproken... eindelijk, eindelijk heb ik een afspraak bij de tandarts. Eerst maar eens voor de kinderen. Ellen heeft research gedaan: heel veel kinderen kennen geen fluor, zei ze. Ze weten niet wat een fluorbehandeling is.
Dat kan kloppen, want hier hebben ze tot voor zeer kort fluor in het drinkwater gedaan. Dan is het niet echt nodig om ook nog bij de tandarts fluor op die tanden te smeren. Tot ze hier uiteindelijk ook inzagen dat al die fluor in het water misschien toch niet  zo gezond is. Dus we zijn benieuwd! Ik zal mijn engels maar eens oppoetsen, want de tandarts spreekt alleen maar engels. En spaans, maar daar ben ik niet zo goed in...Ze is wel lief, daarom gaan we ook naar haar. Het is de moeder van een jongetje uit Thijs zijn klas. En het is vlakbij school. Mochten ze nog eens een beugel nodig hebben, dan zijn we dichtbij.
Ook heb ik een afspraak voor Thijs bij de oefentherapeut. Die gaat volgende week vrijdag uitgebreid kijken naar de motoriek, met name de fijne motoriek.
Vanmiddag heb ik mijn best gedaan om pizza te maken. Met bloem, bakpoeder en melk en een beetje zout. De rand was wel een beetje hard, maar verder smaakte het best. Alles is opgegaan. Ik was een half uur kwijt voor het deeg en alles. Daarna moest het een half uur in de oven. Dus voor herhaling vatbaar: simpel en lekker. Ruben en Janwillem bleven ook eten.
Na het eten zijn Ruben, Theo en Arjan nog even naar de baai geweest om te zwemmen. Theo moest zijn energie kwijt. Soms gaat hij ook zomaar een uur rennen. Heel soms gaat Arjan dan mee...
Net voor half 6 hebben we mijn auto weer opgehaald. De man van de garage dacht dat het probleem van het olielampje lag aan de warmte. Dan kan de olie te dun worden. Hij heeft het filter vervangen en de olie ververst. Wel jammer van de 3 flessen olie die er pas in gegaan zijn. Maar hij reed goed, naar huis toe. Morgen maar eens zien hoe het gaat als ik de brug op ga (en andere heuveltjes....)
Nu nog de keuring, maar dat moet toch ergens anders. Nog even hopen op géén controles. Alhoewel ik niet weet hoe streng ze daarop zijn. In elk geval niet zo streng als in Nederland!

woensdag 22 augustus 2012

controle

Toen we vanmorgen bij de Dividivi-school kwamen, bedacht ik me dat ik mijn tas met portemonnee en rijbewijs en mobiel thuis had laten liggen. Eerst heb ik daar 2 uur over na zitten denken: wat zal ik doen. Nadeel bij zulk simpel werk, veel te veel tijd om na te denken. Uiteindelijk kwam ik tot de slotsom dat ik beter op een rustig tijdstip naar huis kon gaan om de tas te halen (= hooguit 15 minuten rijden zonder rijbewijs) dan om kwart over 12 eerst naar de Albert Schweitzer te gaan en daarna door naar huis (= ongeveer 3 kwartier op de weg zonder rijbewijs).
Om half 10 reed ik bij school weg. En prompt stuitte ik bij Veeris op een controle! Het hart klopte me in de keel, laatst een minder leuk verhaal gehoord over iemand die haar papieren niet in orde had. Gelukkig mocht ik zo doorrijden, ze hielden niet iedereen aan.
Thuis eerst maar eens gekeken hoe het zat met de verzekering enzo. Stond in de autopapieren die wel in de auto lagen. Daar werd ik ook niet blij van. Verzekering liep in juli af en de keuring was ook al meer dan 2 jaar geleden! Ik heb op de terugweg naar school een klein omweggetje genomen. Om het noodlot niet te tarten...
Vanmiddag heeft Ard gebeld met Ennia, de verzekering. Papieren lagen daar klaar. En nu is zelfs mijn auto al bij de garage, moest toch na gekeken worden omdat het olielampje toch steeds weer ging branden. Hij lekt geen olie, misschien dan de oliedruk? Gelijk voor de keuring. Hopelijk kijken ze de rest ook na. Ik heb geen idee hoe dat hier gaat. We hebben geen Bovag, in elk geval. Het schijnt dat je met een lief lachje ook makkelijk je auto gekeurd, dwz goedgekeurd, krijgt.

Morgen komt een aardige meneer van onze kerk naar de elektriciteit kijken. Ard was bij Aqualectra geweest. Daar konden ze hem niet verder helpen. (Soms zou je ze over de tafel heen willen trekken!!). Vervolgens kwam Gérard bij hem om over de stroom op school te spreken. En ineens kreeg Ard een helder ogenblik en vroeg hem om eens te kijken naar de rekening van Aqualectra. Aangezien Gérard een echte elektricien is met een behoorlijk bedrijf en we hem verder ook goed kennen hebben we er wel vertrouwen in dat hij met kennis van zaken zinnige dingen hierover kan zeggen. Hij vond het een vreemd verhaal, daarom heeft hij beloofd om morgen bij ons de boel door te komen meten. Kijken waar het probleem zit. Vannacht gaan alle airco's weer aan. Eens zien wat de meter dan doet...



Ellen moest vanmorgen op school een opstel schrijven. Dat was voor de eerste keer. Ze kon er niet over uit dat juf de titel noemde. Het moest persé over "de speurneus" gaan. Ze had al een half kantje van een schrift volgeschreven over een man die naar kantoor was. Toen kwam er een dief in zijn huis die zijn portemonnee wilde stelen.


De hond die 'de man' had bleef slapen. En de man kwam er bij de Dominoos achter dat hij zijn portemonnee niet had. Toen ging hij naar huis waar de dief net de deur uit glipte met portemonnee.
Helaas voor haar vond juf dit niet genoeg. Ellen vond dat ze haar best wel gedaan had en had niet veel zin om hier nog verder over na te denken. Nu vond ik ook wel dat ze haar best gedaan had. Er zaten wat schrijffouten in. Ze begon een zin ook wel vaak met 'en de' maar het was wel een verhaal met hele zinnen.
Vervolgens hebben we een uur strijd gehad omdat ze er even snel een zin achter aan wilde plakken met daar achter aan: en ze leefden nog lang en gelukkig. Dat leek mij vrij onwaarschijnlijk. Ik heb haar met korte zinnetjes een stuk verhaal aan de hand gedaan. Waar ze nog zelf in verdwaalde. Uiteindelijk hebben we de dief zijn petje laten verliezen, waardoor de hond achter hem aan kon gaan (ergens moet je dan toch een speurneus verzinnen) de man en de hond in het park de dief vonden.


Waar de man (waarom heb je hem geen naam gegeven? Ellen kon geen naam verzinnen. Ik zei: Ard, lekker kort, lekker makkelijk. Ze keek me aan of ik gek was. Ja, ik zal een man of een dief papa's naam geven! Ook Kees was geen optie, vanwege oom Kees. Haha! Voel je je vereerd, Kees? Nu ja, iets van Bas ofzo. Misschien dat er dus in het volgende opstel een Bas voorkomt) zei: Geef hier die portemonnee. Toen gaf de dief de portemonnee.


Nee, zei Ellen eerst, dat doet een dief niet zomaar.
Helemaal gelijk, meid. Maar op deze manier ben je eindelijk wel klaar met je opstel. Anders moet je er nog veel meer bij verzinnen. Hier waren we al de halve middag zoet mee geweest.
Ik moest ook zo om haar lachen. Ze vroeg zich af wat het nut was van een opstel. Dus ik zei dat juf dan kan zien hoe het met je fantasie is. Dat dat ook belangrijk is, net als lezen en rekenen.
Ja, maar dit was geen fantasie!!! Dit kon zo echt gebeurd zijn!!! Wat nou fantasie. Bittere werkelijkheid. Voor Ellen.
En dat die hond aan een petje kon ruiken en dan achter de dief aan gaan! Daar wilde ze ook niet aan. Ik heb er tegen moeten praten. Maar ja, ik dacht: anders wordt het nooit een speurneus-verhaal. Honden kunnen echt goed ruiken. Jaja, politiehonden, dat wilde ze wel geloven. Maar een gewone huis-tuin-en-keuken-hond? Vast niet. Had ze nooit gemerkt bij Joris. Nee, dat was ook niet de meest geschikte speurneus hond. Ik hoop niet dat juf elke week een opstel laat maken. Mijn fantasie is in elk geval niet zo nadrukkelijk aanwezig. Ik kan beter schrijven over wat er echt gebeurd is. Écht gebeurd...

Arjan had gedacht dat hij vroeg vrij was, vanmiddag. Dat hij met mij mee kon om half 1. Kom ik bij school. Wel Thijs, gelukkig, geen Arjan. We hebben even gewacht, maar iedereen zat hoog en breed in de klas. Tja, en wat dan? Ik vond het toch een beetje link om zo weg te gaan. Stond ik net te twijfelen of ik naar de secretaresse zou gaan, kwam Willy er aan. Moeder van een vriendje van Thijs, lerares wis- en natuurkunde. Zij heeft op het rooster gekeken en zei dat Arjan wel wiskunde had. Vorige week was het uitgevallen, nu was de beste man terug uit Nederland en gingen de lessen gewoon door. Logisch...
Waarop Willy Arjan voor mij uit het lokaal heeft geplukt, ik hem 5 gulden kon geven voor de bus en hij mij kon vertellen dat hij al met Theo af had gesproken dat Theo zou wachten en ze samen naar huis zouden komen. Pak van mijn hart. Thuis heeft Theo dan een groot woord, dat Arjan het moet leren alleen enzo. Maar als puntje bij paaltje komt is hij toch de grote broer die hem er wel doorheen helpt. Toen ze thuis kwamen heb ik ze maar een lekker waterijsje gegeven.

dinsdag 21 augustus 2012

Strenge ouders

Je zal ons maar als ouders hebben. Nee, heel verschrikkelijk. Tenminste, als je Theo mag geloven. Hij was vroeg vrij, vanmiddag. Hadden we afgesproken dat ik eerst Ellen op ging halen en daarna door naar Saliña. Dan zou Theo vast Thijs van het schoolplein afhalen. Kwam ik met Ellen daar aan, stond Arjan er ook al. Wiskunde viel al weer uit... Dus de hele mikmak vroeg thuis.
Ik had rijst met kip-kerrie klaar gemaakt. Omdat Ellen dat graag aan haar juf wilde geven, want die had gezegd dat ze dat zo lekker vindt. Alles kwam zo goed uit. Eten op tijd klaar, hapje mee in een schaal, folie erover, theedoek eromheen geknoopt... Het was nog loeiheet toen ik ermee bij school kwam. Ellen blij: die heeft het snel bij haar juf gebracht.
Dus toen wij thuis kwamen konden we zo aan tafel. Even snel de saus weer heet maken, klaar is Kees.
Maar ja, toen was de middag nog best lang. En we hadden de afspraak gemaakt dat ze niet meer 's middags op de laptop mochten omdat er huiswerk gemaakt moet worden. Belachelijk. Zo streng. Dat houden jullie niet vol het hele jaar (haha, moet jij eens zien!)
Oké, een deal: Theo en Arjan meehelpen met de afwas. Dan mogen jullie daarna een uur op de laptop en daarna huiswerk. Lichtelijk protest, maar uiteindelijk gingen ze akkoord.
Ik zag bij Theo al een compleet schema voor de hele week liggen voor huiswerk! Heeft-ie toch maar mooi geleerd bij de huiswerkbegeleiding in Ermelo. Nu nog zien of het ook iets oplevert. Volgende week hebben we een gesprek met zijn mentor.
En weer 3 boeken gekaft...

Verder kregen we de rekening van de stroom. Konden we zien hoe het zo gekomen is. Je kunt er geen touw aan vast knopen. Morgen gaat Ard bij Aqualectra langs, mogen ze het uitleggen. Ik ben heel benieuwd wat hier voor verhaal uitkomt.

Vanavond was de ouderavond voor groep 4. Visie en missie kwamen voorbij. De kernthema's. Al met al had het zo van een Nederlandse school kunnen komen. Alleen de invulling is hier soms toch wel iets anders... Ze werken met de methode Taal Actief en Alles telt. Die rekenmethode is leuk. Thijs ziet de uitdaging wel en komt uit bij de laatste bladzijden: voor wie meer wil.
Vandaag hadden ze in de klas een vulkaan gemaakt. Ieder groepje één. Vrijdag gaan ze er dan iets mee doen. Maar volgens Thijs was die van hun helemaal mislukt. Morgen maar eens even kijken in de klas.

maandag 20 augustus 2012

Het schiet op...

Vanmorgen ben ik weer op de Dividivi geweest. Het begint op te schieten met de boeken. Alles wat we hebben staat nu in de kast. En ik denk dat ik wel over de helft ben met schoonmaken. Langzamerhand krijgen we overzicht.
Volgende week is er een ouderavond. Ik zal meester Wendell vragen om aan te geven dat we op zoek zijn naar versterking. Lijkt me geen overbodige luxe. Soms als ik even uit moet rusten van het poetsen lees ik een boek. De meeste kun je wel vrij snel doorlezen... Om te beoordelen of het kan: qua onderwerp en qua niveau. Leuk werk. Kopje koffie erbij!
Ellen was bepaald niet de enige die trakteerde, vandaag. Ze vond het geweldig. Vooral het feit dat je een cadeautje uit mag kiezen bij alle juffen (en meesters, groep D heeft nu een meester en meester Wendell, schoolhoofd, de rest is wat je noemt een kippenhok). Daarom alleen al zou ze niet terug willen naar Nederland. Dus het was een gezellig in- en uitlopen van al die kinderen met hun traktatie. Allemaal op weg naar meester Wendell. Sommigen keken nog een beetje twijfelachtig naar mij. Alleen het jongetje dat ik vorig jaar in mijn leesgroepje had bood mij een heerlijk chocolaadje aan... De rest moet nog een beetje wennen. Daardoor bedacht ik me wel dat ik ook maar eens het één en ander aan moet schaffen voor jarige kids. Een boekenlegger ofzo...
Thijs was vanmiddag bij Kiet. Lekker rustig hier. Vanavond heb ik hem na de judo weer opgepikt.
Ellen vermaakte zich met laptop, rekenen en tafels. Ze vertelde trots dat ze een 8 had op de tafels. Alleen hoorde ik later van de juf dat ze de norm nogal bij had moeten stellen omdat ze het allemaal zo slecht gemaakt hadden. Volgende week nog een kans: 2 fouten een punt. Dus door oefenen! Ellen dacht dat ze klaar was met oefenen, na de vakantie. Dat was een misrekening.
Theo en Arjan waren mooi op tijd thuis, vanmiddag. Hadden eindelijk huiswerk. Dus geen laptop meer. Dat was een tegenvaller. En ik heb weer 4 boeken gekaft. Zo is het nog wel te doen. Ik weet nog dat ik 2 jaar geleden een hele ochtend heb staan te kaften op Theo zijn boeken. Op mijn verjaardag!

Theo heeft vannacht zijn airco aangehad: 7 kW. Toch nog eens even opzoeken of dat een beetje normaal is. Als je dan 5 keer 7 rekent, dan kom je wel hoog uit. Lijkt me niet helemaal normaal...

zondag 19 augustus 2012

Het is wel zondag...

Bijna tijd om naar bed te gaan, zegt Arjan: Mama, u moet nog wel even mijn boeken kaften. Grrr. Nooit meer aan gedacht. Hadden we natuurlijk vrijdag of zaterdag al moeten doen. Gelukkig hebben ze niet alle boeken in één keer meegekregen. Dus het was nog te overzien. Met vereende krachten, dat wil zeggen: Ard en ik, hebben we de kaften erom geslingerd. Theo en Arjan hebben een beetje papier geknipt, 10 minuten gezocht naar de etiketten (en toen nog niet gevonden). Hoe dat later moet als ze gaan studeren? Of kaft je dan geen boeken meer? Tot nog toe, en dit is het vijfde jaar van Theo op het voortgezet onderwijs, heeft-ie nog nooit zelf zijn boeken gekaft. Is ook mijn eigen schuld, natuurlijk. Maar ze zijn zo ontzettend klungelig met zulke dingen, dat ik het liever zelf doe. Tot behoud van de boeken...

Vanmorgen in de kerk heeft Ruben zich uitgeleefd op de piano. De kerk zat ook vol, maar je merkt ook dat het heerlijk zingt als er iemand met passie en talent begeleidt. Overigens had de dominee ook een heel mooie preek over de tekst dat we moeten rennen zoals de atleten in de renbaan. Hou het doel voor ogen (eeuwig leven) en zorg dat je geloof in heel je leven zit. Vergeet daarbij niet dat God al je zonden wil vergeven en dat je van genade mag leven. Dus niet dat je jezelf helemaal uit moet putten in de renbaan, bij wijze van spreken, maar vanuit de vergeving en de genade laten zien aan de mensen om je heen wat het belangrijkste is in je leven: Christus. Als illustraties kwamen onze eigen Churandy Martina en de judofoto's van de boys voorbij




Verder zal ik maar niks zeggen over hoe het tijdens het koffiedrinken gaat, toch Theo? Als wij in het zaaltje met iedereen bijkletsen, gaat de jeugd vast naar onze pick-up. 'De jeugd' dat is dan onze jeugd en een paar héél leuke meisjes. Langzamerhand wordt dat steeds gezelliger. Zo gezellig dat ze elkaar elke dag moeten spreken...Haha. Misschien dat Ard toevallig eens zijn fototoestel mee moet nemen naar de kerk.

Met Ellen heb ik alle berichtjes, mailtjes, e-cards enz. bekeken. Ze vond het heel erg leuk om zoveel digitale post te krijgen. Dus iedereen heel hartelijk bedankt! Vanmorgen heeft de dominee ook in de kerk gedankt voor haar verjaardag, een mooie gewoonte in onze gemeente.


Morgen mag ze op school trakteren. Ook een happening waar je buikpijn van kunt krijgen. Want wie moet je nou meenemen de klassen rond? Als je er 2 van de 16 uit mag kiezen, dan moet je er 14 teleurstellen. Tja. Ik ben benieuwd wie ze uiteindelijk kiest. Aangezien ik morgen toch op de Dividivi rondloop, zal ik het gauw weten.

zaterdag 18 augustus 2012

Ellen 11 jaar!

Vandaag hebben we gevierd dat Ellen 11 jaar is geworden. Een heel gezellige dag. Eerst de cadeautjes, vanmorgen. Ze was blij met alles wat ze kreeg. Heerlijk.
We aten bij het ontbijt lekkere croissantjes. Mmmm.
Daarna heeft Ard haar naar de zeeverkennerij gebracht. Met 2 grote cakes, frosting erop. Er kwam niks meer mee terug: het was dus lekker.
In de tussentijd is Ard met Theo, Arjan en Thijs bij directeursbaai wezen zwemmen. De jongens hebben zich vooral vermaakt bij de Ferry op de touwen. Gevolg: rode plekken en schrale huid. Maar het was leuk, zeiden ze. Ard heeft gesnorkeld en daarbij mooie foto's kunnen maken van een paar inktvissen. Katvissen, lijkt op inktvis.









Vanmiddag zijn Wouter en Vera, Bartjan en Willemien met de kinderen geweest. Het was echt een gezellige boel. Ze spelen dan mooi met elkaar, ook al is er veel leeftijdsverschil.
Om 5 uur zijn de mannen nog met de kinderen naar de baai geweest. Konden Vera, Willemien en ik nog even bijbeppen.





Met z'n allen hebben we kippensoep gegeten, stokbroodje erbij, bak aardappelsalade en meloen. Met een waterijsje voor toe.





Ik loop me helemaal suf naar de weg, naar de meter voor stroom. We zijn er nog steeds niet achter waar het probleem zit. Op de slaapkamers heb ik alle stekkers er uit getrokken. Langzaamaan de opladers van de laptops er weer in, vandaag. Het verbruik bleef laag. De airco's waren het ook niet. De koelkast ook niet.
Wat nu nog?
Morgen de oude computer eens checken. Zou die het zijn?

vrijdag 17 augustus 2012

Happy hour en meer...

Vandaag hebben de jongens hun boeken gekregen. De eerste lading dan. Morgen nog maar even aan het kaften.
Ik heb cakes gebakken voor Ellen haar feest, morgen. Elf jaar wordt ze al weer! Zo'n klein wurmpje, toen en nu gaat ze hard richting puberteit... Al speelt ze gelukkig ook nog heel graag.
Vanmiddag was er een speciaal happy hour voor mensen die op Blue Bay wonen. Daar wilden we graag heen. Maar toen we uiteindelijk op het strand waren en het tijd was zagen we dat er niet zo veel mensen heen gingen en zijn we op het strand blijven hangen. Waar toen ook Ruben en Janwillem heen kwamen. Tot het bijna donker was zijn we blijven zitten. Amstel Bright erbij, glaasje rosé, ice-tea. Wij hadden ons eigen happy hour.
Toen moesten we nog eten. Aangezien we genoeg patat hadden en sla enzo meer zijn de jongens ook meegegaan. Heerlijk zo'n relaxed begin van het weekend.
En vanavond hebben we met elkaar...dat wil zeggen de volwassen mensen...een diepgaand gesprek gehad. Het begon met de politiek, zoals veel gesprekken hier momenteel over politiek gaan. Daarna over het geloof. Want je komt er wel achter dat alles met elkaar te maken heeft als je gelooft! Ons grote houvast: God is er bij, wat er ook gebeurt in je leven.

Op het strand heeft Ard nog een serie foto's van mij gemaakt. Zitten wel leuke bij:

moet nog even bewerkt worden zodat hij een kwartslag gedraaid kan worden...



donderdag 16 augustus 2012

Thijs:

Als Ellen moet helpen met de afwas en Thijs nog even op de laptop mag voordat hij naar bed moet...en Ellen heftig protesteert tegen deze onrechtvaardigheid...zegt Thijs: "Wees blij met je eigen laptop. De kindertjes in Afrika hebben helemaal geen laptop." Kijk, dat is humor. Althans, ik moest er in mezelf erg om lachen. Ellen niet.


Vanmorgen, toen ik ijverig de ramen stond te wassen op de achterporch, kwam ineens Ruben om de hoek. Hij was van plan geweest om naar Mambo te gaan, maar de gehuurde auto kwam de hoge brug niet op. Beetje link, zo'n barrel. Dus is hij terug gegaan om Blue Bay onveilig te maken.... Gelukkig was het net koffietijd en kon ik stoppen met ramenwassen (rotwerkje). En hebben we onder het genot van een lekker bakkie Colombian blend weer eens gezellig bijgekletst.
Vanmiddag heb ik Ellen en Thijs nog naar de baai gebracht. Was een goed idee, Ruben! Ard was ook op tijd thuis zodat hij nog een poosje naar de baai kon. Theo en Arjan zijn daarna naar de golfbaan geweest om daar te vertellen hoe het gegaan was met judo in Miami.
Vanavond zijn Theo en Arjan naar judo geweest en is Ard in die tijd bij tante Erna geweest. Heeft daar een plant meegekregen die ze zelf opgekweekt heeft. Nu nog een plekje ervoor zoeken in de tuin. Gelukkig hoef ik daar niet zo diep voor te graven als laatst Marco en Theo hebben gedaan.
Lekker nog één dagje vroeg opstaan en dan is het al weer weekend.

woensdag 15 augustus 2012

School

Laat ik maar met school beginnen. Vanmorgen op de Dividivi weer moedig boeken schoongemaakt. Gelukkig kwam de schoolmaatschappelijk werkster erbij zitten. In de ruimte waar de boekenkasten staan staat ook een grote tafel waar nog wel eens door deze en gene aan gewerkt wordt. Verder is er een aanrechtblokje en de deur naar de kamer van de schoolleider. Zodoende komt er van alles binnenlopen. Nu heb ik uitgebreid bijgepraat met Evita. Scheelt weer een officieel gesprek. Want we moesten nog wel het een en ander uitwisselen over Thijs. Verder is ze erg geïnteresseerd hoe het met Theo en Arjan gaat. Leuk!
Vanavond zijn we naar een ouderavond geweest op de Albert Schweitzer Havo/Vwo. Mijn indruk is dat het een gemotiveerd team is. Die vooruitstrevend bezig zijn op allerlei gebied: ICT, huiswerkbegeleiding, rekenen als verplicht vak (naast wiskunde! had ik vroeger ook moeten hebben...). Daarna is Ard met de mentor van Theo gaan praten en ik ben naar de mentor van Arjan geweest. Een jonge lerares, kersvers afgestudeerd in biomedische wetenschappen met onderwijsbevoegdheid, die vertelde dat ze zelf 11 jaar geleden nog leerling was op de Albert Schweitzer basisschool. Ze geeft biologie aan de klas van Arjan en NASK aan de tweede klas. Ik had er een goed gevoel bij, we hebben gelijk het een en ander uitgewisseld over Arjan. Het schijnt een rustige klas te zijn. Dat is mooi meegenomen.



Ennnnnnn net voor het eten heeft Ard Ruben van Hato gehaald. Het viel weer niet mee om met een volle KLM-vlucht door de douane te komen. Ze zijn om 5 uur geland en om kwart over 6 kwam Ruben naar buiten. Maar nu ja. Jammer dat wij toen naar school moesten. Janwillem heeft Ruben meegenomen: even naar de baai, de zon onder zien gaan. Daarna naar Zuurzak, even langs bij Gerard en bij Christiaan. Toen weer naar ons, zodat we ongeveer gelijk thuis waren en we met elkaar nog even iets konden drinken. Als vanouds...

Ard is vandaag nog bij de bank geweest. We hadden door gekregen dat er iets niet goed was gegaan: bleek dat Aqualectra (stroom en water) hééél veel geld had geïnd van ons. Wij daarna alles controleren. Blijkt dat we elke maand van het afgelopen half jaar ongeveer 300 kW verbruikt hebben (zeg ik dit goed?) en over juli ineens 1995 kW... Dan is er ergens een fout gemaakt. Dus morgen gaat Ard naar Aqualectra om het verder uit te zoeken. Laten we hopen dat ze vinden waar dit aan ligt! Heel vreemd.

dinsdag 14 augustus 2012

School is zo leuk!

Sprak onze puber. Niet te geloven. Ik denk dat meer ouders zouden willen dat hun kind er zo over denkt. Mij hoor je niet klagen. Daarbij ben ik wel zo reëel om niet te verwachten dat nu alles van een leien dakje zal gaan. Maar het is toch wel heel fijn om je kind zo spontaan te horen zeggen dat het ongelooflijk leuk is op school. Blij toe dat we hem naar de Havo hebben laten gaan!
Bij gebrek aan schoolboeken hebben ze deze week nog geen huiswerk. Dus dan kun je het ook wel leuk vinden... Als er volgende week ook thuis hard gewerkt moet worden is het misschien een ander verhaal. Ja, onze regering heeft het goed voor elkaar. Maar niet heus.






Gratis onderwijs, echt waar. Voor de duur van een jaar, langer niet, verwachten we. Niemand mag vragen waar het geld vandaan komt. Corrupt, corrupt. En om nu te kunnen scoren bij de kiezers moest "gratis onderwijs" er komen. Alleen door alle onzekerheid zijn de boeken veel te laat besteld. En heeft het gezorgd voor heel veel vragen, boosheid, frustratie, extra werk. Het meest frustrerende is dat er nog veel mensen zijn hier die de leugenachtige praatjes van de regering geloven. Hoe dom kun je zijn. Zelf niet nadenken, alleen maar geloven wat er wordt geroeptoeterd. Schotte deelt Black Berries uit en geeft feestjes voor mensen die op hem willen stemmen. Het werkt nog steeds hier: spiegeltjes en kraaltjes...

Arjan had gelijk al weer lesuitval: toen ik Thijs ophaalde van het schoolplein stond Arjan ineens achter mij. Kon hij mee naar huis. Theo is zelf met het busje naar huis gekomen.

Ard had een vergadering op Kranshi. Die zit in het overleg over de stembureaus. Tja, dat valt ook onder Facilitair. Zo maak je van alles mee.

maandag 13 augustus 2012

Judo gestart


Vanmiddag is Ard met Theo en Arjan naar Afas gegaan. De sponsor. Het klinkt zo net alsof het wereldberoemde topsporters zijn met hun eigen sponsor. Zo ernstig is het nu ook weer niet. Maar het is wel leuk. Bij Afas zijn ze erg meelevend. Theo kreeg zelfs een nieuw judopak aangeboden! Geen overbodige luxe, want het slijt sneller omdat ze veel trainen en dus vaker gewassen moeten worden. Ook Arjan mocht trouwens kiezen voor een nieuw pak, maar die is er nog niet helemaal uit of hij echt doorgaat met judo. Voorlopig blijft hij op maandag en donderdag trainen. Miami trekt nog...



Vanavond hebben ze weer getraind. Thijs ook. Thijs en Kiet (klasgenoot, vriend en judo-maatje van Thijs) stonden te juichen toen ik het sms-je van Ard voorlas dat de judo doorging. Een leuk gezicht, bij de training van Theo en Arjan, verschillende rugnummers van Miami en een mooie oranje van Reginald, die naar de OS was geweest.
 
 
Ik ben vanmorgen weer naar de Dividivi-school geweest. Het viel me mee hoe smerig het was geworden in de vakantie. Het verschil tussen al-schoon-gemaakt en nog-niet-aan-toe-gekomen was duidelijk zichtbaar. Dus tot half 12 heb ik me gestort op het poetsen en boenen van boekjes. Daarna mocht ik van mezelf dozen uitpakken. Dozen boeken die Hilde ingepakt heeft in Nijkerk. Boeken van meelevende, lieve mensen die gewoon hun mooie kinderboeken geven voor de kids van de Dividivi-school. Super!!
Als het goed is komt er van de week ook nog een computer te staan met internet-aansluiting. Dan kan ik alles beginnen in te voeren. En daarna langzaam aan gaan uitlenen.
Ondertussen kwam de juf van Ellen even langs om te zeggen dat het prima ging met "ons prinsesje" (haar woorden hoor, niet de mijne...). Ellen zegt zelf ook dat deze klas veel leuker is dan vorig jaar. Minder lomp gedrag, tot nu toe. Vorig jaar heeft ze zich wel staande gehouden in de groep, maar ze moest daarvoor wel op haar tenen lopen. Nu is de sfeer beter. Ze vindt de juf ook geweldig. Ik krijg uitvoerige verhalen over wat juf allemaal gezegd en gedaan heeft. Zo grappig.